De ce regimul Putin se poate prăbuși în orice moment ca și sistemul sovietic- analiză Foreign Affairs

De ce regimul Putin se poate prăbuși în orice moment ca și sistemul sovietic- analiză Foreign Affairs

În aparență, conform multor semne externe, puterea lui Vladimir Putin este mai mare ca niciodată. Țara și-a revenit după primele sale înfrângeri militare în Ucraina și după șocul inițial al sancțiunilor occidentale. Dar, în realitate, Rusia lui Putin este vulnerabilă, iar slăbiciunile sale sunt ascunse la vedere, relatează Foreign Affairs.

Acum, mai mult ca niciodată, Kremlinul ia decizii ad-hoc și arbitrare, fără nici măcar un control de calitate de bază. De când Moscova a lansat un război la scară largă în Ucraina, elita politică a Rusiei a devenit mai ascultătoare în executarea ordinelor lui Putin și mai supusă în a face pe plac viziunii sale paranoice asupra lumii. Costul acestor slăbiciuni structurale este din ce în ce mai mare. Dar nici măcar atacul terorist al ISIS-K asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei din 22 martie nu a forțat conducerea rusă să își regândească prioritățile.

Regimul lui Putin, care este un sistem personalizat condus de un autocrat, este mai fragil decât pare. Condusă de capriciile și greșelile lui Putin, Moscova este capabilă de gafe autodistructive.

"Statul rus execută efectiv ordinele venite de sus, dar nu controlează calitatea acestor ordine. Din acest motiv, riscă în mod constant să se prăbușească peste noapte, așa cum a făcut predecesorul său sovietic în urmă cu trei decenii", susține publicația Foreign Affairs.

Deși comparația poate părea neverosimilă la prima vedere, situația actuală a lui Putin amintește, într-un fel, de cea cu care s-a confruntat liderul sovietic Gorbaciov în ultimii ani ai URSS. Putin nu posedă umanismul idealist al lui Gorbaciov, dar se aseamănă cu Gorbaciov într-un aspect crucial: capacitatea sa de a-și impune viziunea personală asupra statului rus.

Indecizia lui Putin tinde să fie la fel de distructivă ca și deciziile pe care le ia, iar aici asemănările cu ultima perioadă a Uniunii Sovietice sunt deosebit de izbitoare. Odată ce a declanșat un război, Putin rareori se obosește să le explice actorilor statali și cvasi-statali cum să se adapteze la noua realitate a urmărilor războiului.

Inflexibilitatea și încăpățânarea lui Putin au fost întărite de faptul că a petrecut mulți ani înconjurat de adulatori și oameni care sunt de acord cu el. Ferit de feedback-ul negativ și sfaturile obiective, este predispus la miopie, confuzie în priorități și izbucniri emoționale, iar toate acestea se reflectă în deciziile sale.

"Chiar și un incident minor, fie că este vorba de un eșec în Ucraina, de lupte interne ale elitelor sau de noi tulburări interne, poate declanșa o avalanșă politică dacă este accelerată de inacțiunea guvernului sau de politici bazate pe gândirea greșită a lui Putin. Nu gravitatea problemelor Rusiei, ci modul în care Kremlinul le gestionează, este cea care a adus regimul în pragul colapsului", scrie Foreign Affairs.

Prăbușirea poate dura ani de zile. Sau ar putea avea loc în câteva săptămâni. Dar Occidentul trebuie să înțeleagă că, în orice moment, evenimentele din Rusia ar putea scăpa de sub controlul Kremlinului și ar putea duce la prăbușirea rapidă a regimului său aparent invulnerabil.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?