De ce se teme Israelul să dea Ucrainei sistemul antirachetă Iron Dome?

De ce se teme Israelul să dea Ucrainei sistemul antirachetă Iron Dome?

Sistemul de apărare antirachetă israelian „Iron Dome” nu va fi livrat Ucrainei - în ciuda faptului că este o armă defensivă, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu. Motivul? Există riscul ca sistemul să ajungă în Iran prin Rusia. Ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, a explicat mai detaliat de ce transferul este imposibil într-un interviu pentru ZN.UA. El a spus că „Israelul se bazează exclusiv pe el însuși de zeci de ani și că este sigur că Ucraina va ajunge la același lucru”.

Sistemul antirachetă Iron Dome, în acțiune Foto Shutterstock

„Nu sunt expert militar și nu am toate informațiile pe această temă. Dar știu că aceste temeri nu sunt nefondate. Mai mult, Israelul, atunci când exportă orice arme, în special de natură defensivă, se gândește întotdeauna la faptul că acestea pot cădea fie în mâinile Iranului, fie a organizațiilor teroriste. Și ați văzut cum Iranul poate folosi eficient armele care cad în mâinile sale. Astăzi, Ucraina este bombardată de dronele Sshahed iraniene create pe baza dronelor occidentale. Iranul a reușit să facă copii destul de eficiente”, a spus Brodsky.

Nu este un panaceu împotriva rachetelor: în timpul bombardării Israelului din Fâșia Gaza, „Domul de Fier” a eșuat.

Când ambasadorul a fost întrebat de ce SUA și Germania nu sunt preocupate de „riscul” ca sistemele Patriot sau Ghepard să cadă în mâinile Iranului, el a spus că nu este vorba doar despre Iran, ci că „Israelul nu este pregătit să treacă linii roșii care i-ar pune securitatea în pericol”.

„Știți că Rusia este prezentă foarte activă în Siria, mai ales din 2015. Și știm că orice pas neglijent sau chiar declarație poate duce fie la un nou război, fie la o izbucnire de teroare, care, la rândul său, va duce la moartea israelienilor - atât a civililor, cât și a personalului militar", a spus Brodsky.

În același interviu, Brodsky a remarcat că „Domul de fier” funcționează eficient împotriva rachetelor primitive cu rază scurtă de acțiune, în timp ce Ucraina se confruntă cu amenințări mai grave - rachete balistice și de croazieră. Potrivit acestuia, când în 1991 Israelul a fost bombardat cu rachete similare din Irak, țara a fost salvată de sistemul „Patriot” american.

La sfârșitul lunii iunie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat într-un interviu pentru The Wall Street Journal că țara nu va fi de acord cu transferul sistemului de apărare aeriană Iron Dome în Ucraina, dezvoltat în comun cu Statele Unit, pentru că îi era teamă că ar putea ajunge în mâinile Iranului și va fi folosit împotriva Israelului. Discuțiile despre posibila achiziție a „Cupolei de Fier” din Israel au fost purtate de Ministerul Apărării al Ucrainei chiar înainte de invazia pe scară largă a Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?