„De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

„De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

Rușii încearcă să străpungă apărarea ucraineană în regiunea Donețk și să ajungă în orașele Kurakhove și Pokrovsk. Acest lucru a fost raportat cu o zi înainte de comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sirskîi.

El a subliniat că rușii au un avantaj numeric în ceea ce privește personalul, armele și echipamentele militare. Au trecut două săptămâni de când Congresul american a aprobat noul ajutor pentru Ucraina și a trimis primul pachet de arme ca parte a acestui ajutor.

Ceasov Iar este acum ținta numărul unu pentru ruși, potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW). Acest oraș din regiunea Donețk, care este bombardat zilnic de ruși, s-a transformat într-un oraș fantomă. Din cei 12.000 de oameni care locuiau aici înainte de război, au mai rămas doar câteva sute, potrivit Vocea Americii.

"Dacă rușii reușesc să captureze Ceasov Iar în următoarele săptămâni, s-ar putea deschide un scenariu periculos. Rușii vor încerca să străpungă mica breșă care leagă Kostiantinivka și Druzhkivka, și astfel să divizeze linia de apărare", explică George Barros, expert la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Această parte nordică a regiunii Donețk are o importanță operațională, spune expertul. Iar Ceasov Iar este poarta de intrare în regiune.

"Sloviansk, Kramatorsk, Druzhkivka, Kostiantinivka sunt ceea ce numim orașe-fortărețe, pentru că sunt bine fortificate. Toate sunt conectate ca niște verigi ale unui lanț. Se află în imediata apropiere geografică și sunt ușor de apărare", spune Barros.

Când ne putem aștepta la rezultate favorabile pentru Ucraina pe câmpul de luptă?

Comandanții militari și politici au declarat în repetate rânduri că există o lipsă de muniție de artilerie pe front. Ei speră să remedieze situația, în parte, cu ajutorul americanilor. Congresmenii care au votat în cele din urmă pentru proiectul de lege luna trecută recunosc că au aprobat finanțarea prea târziu.

,,Am fost informat că se lucrează cât mai repede posibil pentru ca ajutorul să ajungă pe front. Ar fi trebuit să facem acest lucru cu luni în urmă și am spus acest lucru de multe ori. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Așa că acum sper doar că acest ajutor va ajunge cât mai repede posibil", a declarat congresmanul democrat Mike Quigley într-un interviu acordat Vocea Americii.

Adversarul său, republicanul Rich McCormick, acuză guvernul că este prea lent în luarea deciziilor.

,,Mi-ar plăcea ca acest lucru să se întâmple mult mai repede. Aceasta este întrebarea pe care i-o tot pun secretarului de stat, secretarului apărării și tuturor celorlalți - de ce nu putem termina cât mai repede cu asta? Ajutorul lent pentru Ucraina este dezastruos pentru poporul său și pentru obiectivele noastre ca țară care își sprijină prietenii", a declarat congresmanul republican.

Orașul Harkov este cel mai vulnerabil la atacurile aeriene rusești. Bombele aeriene ghidate distrug aproape zilnic infrastructura celui mai mare oraș din estul Ucrainei. Orașul ar putea beneficia de capacități suplimentare de apărare aeriană, care, de asemenea, lipsesc cu desăvârșire, spune Nico Lange, cercetător la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, CEPA.

,,Noul ajutor american poate ajuta doar parțial acest lucru, deoarece sistemele de apărare aeriană, radarele, rachetele pentru apărare aeriană sunt o resursă limitată. Iar Rusia va încerca să o folosească. Și, desigur, 61 de miliarde sună ca o mulțime de bani (ajutorul pentru Ucraina a fost aprobat de Congresul SUA - n.r.), dar dacă vă uitați la detalii, multe dintre munițiile și echipamentele de care Ucraina are nevoie în acest stadiu al războiului sunt foarte scumpe", a declarat Lange.

Potrivit lui Lange, din motive pe care nu le înțelege, aliații occidentali pur și simplu păstrează în depozite arme care ar trebui să fie deja în Ucraina.

,,De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească? Dacă Rusiei i se permite să se deplaseze spre Spania, ne vom confrunta cu probleme complet diferite. Grecia, alte țări care au o mulțime de echipamente militare - dacă se uită unii la alții și spun că ar fi grozav dacă cineva ar face mai mult, nu va ajuta. Cred că ceea ce vedem este o lipsă de leadership politic", a declarat expertul CEPA. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

5 Cuvintele sunt de prisos...