De ce sunt speciale tancurile americane M1 Abrams, livrate Ucrainei, pe care Biden le consideră cele mai capabile VIDEO

De ce sunt speciale tancurile americane M1 Abrams, livrate Ucrainei, pe care Biden le consideră cele mai capabile VIDEO

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri seara că Statele Unite vor furniza Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams.

Tanc american M1 Abrams FOTO: Getty Images

Liderul de la Casa Albă a precizat că tancurile Abrams, care „vor spori capacitatea Ucrainei de a se apăra”, nu sunt o amenințare pentru Rusia ca țară. În același timp, Biden a cerut armatei ruse să se întoarcă acasă, „acolo unde îi este locul”.

Dotarea ucrainenilor cu tancuri M1 Abrams ar aduce un avantaj imediat Kievului pentru acestea ar putea „vâna” blindate rusești fără prea mari probleme. Și asta pentru că M1 Abrams are performanțe care le surclasează pe cele ale celui mai modern tanc rusesc, T-90, care nici măcar nu a fost adus în număr mare în Ucraina.

În varianta SEPv2, tancul american este complet digitalizat și conectat în rețea cu alte mașini de luptă.

În acest timp, tancul rusesc T-90 este o dezvoltare a mai vechiului T-72, pe care guvernul rus a decis-o după ce modelul mai sofisticat.

Experții susțin că într-o luptă unu la unu, M1 Abrams este superior T-90. Concret, avantajele M1 constau în senzorii avansați, suita de control al focului, matricea de blindaj de uraniu sărăcit care se îmbunătățește mereu și puterea de lovire a proiectilelor M829.

Tanc american M1 Abrams FOTO: Getty Images

Tanc american M1 Abrams FOTO: Getty Images

Tancul M1 (Abrams) necesită cel mai îndelungat antrenament al echipajului în turelă, spun specialiștii. La fel e și în cazul motorului. Acesta se strică atunci când șoferul/mecanicul nu este antrenat corespunzător. Transmisia și motorul sunt scumpe, costă în jur de 1,5 milioane de dolari.

Președintele american a precizat totodată că „trimiterea tancurilor va necesita timp”.

În plus, Biden s-a declarat „recunoscător” cancelarului german Olaf Scholz pentru decizia de a permite livrările de tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Liderul de la Casa Albă a avut totodată un mesaj și pentru omologul său de la Kremlin. „Putin s-a înșelat de la începutul războiului și continuă să se înșele. Rămânem determinați, la fel ca la început, să ajutăm Ucraina”, a spus el.

Livrările de tancuri nu reprezintă „o amenințare ofensivă la adresa Rusiei. Dacă trupele ruse se întorc în Rusia, unde le este locul, acest război s-ar încheia astăzi. Aliații nu vor permite ca o țară să fure teritoriul unui stat vecin prin forță”, a dat asigurări Biden.

„Rusia se aştepta la o ruptură. Dar suntem uniţi complet, total şi strâns”, a insistat el.

Potrivit The Washington Post, este puțin probabil ca tancurile Abrams să ajungă în Ucraina până în primăvară.

Grafic cu tancul german Leopard 2A4 și american M1A1 Abrams CREDIT Graphic News jpg

Guvernul german a anunţat miercuri că va livra Ucrainei tancuri Leopard 2 , depăşind astfel îndoielile cu privire la trimiterea acestui armament greu despre care conducerea de la Kiev spune că este crucial pentru a face faţă invaziei ruse.

Leopardul 2 este mai avansat decât multe dintre tancurile din epoca sovietică aflate în dotarea forțelor rusești și ucrainene.

Chiar și versiunile mai vechi ale tancului dispun de sisteme optice moderne, inclusiv de imagistică termică, care îi permit să opereze zi și noapte, precum și de mărire și de un telemetru laser pentru urmărirea țintelor. Tancurile sunt construite pentru a se deplasa rapid, cu o viteză maximă de aproximativ 70 km pe oră, în ciuda greutății lor de 55 de tone, potrivit producătorului.

Leopard 2 are, de asemenea, o varietate de caracteristici concepute pentru a proteja echipajul. Depozitarea compartimentată a muniției evită exploziile devastatoare de tip "jack-in-the-box", întâlnite la tancurile rusești T-72, unde muniția este depozitată sub echipaj.

Tancul este propulsat de un motor diesel, care este relativ ușor de realimentat și care oferă vehiculului o autonomie extinsă de aproximativ 338 kilometri pe șosea. De asemenea, utilizează muniție standardizată NATO de 120 mm, ceea ce ar permite Ucrainei accesul la un bazin mai mare de furnizori decât tancurile sale actuale, care necesită 125 mm.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”