De ce tocmai acum spune Putin că trimiterea tancurilor sovietice la Budapesta și Praga a fost o „eroare”

De ce tocmai acum spune Putin că trimiterea tancurilor sovietice la Budapesta și Praga a fost o „eroare”

Vladimir Putin a declarat marți într-o intervenție la Forumul Economic de la Vladivostok că deciziile unor predecesori de la Kremlin de a trimite tancuri pentru a înăbuși revoltele din Ungaria (1956) și Cehoslovacia (1968) au fost o „eroare”.

Praga 1968 FOTO Profimedia

„A fost o eroare”, a replicat Putin într-o încercare de a spăla imaginea Moscovei ca o capitală care tinde să se comporte ca putere colonială atunci când consideră că are forța necesară, așa cum s-a întâmplat în cazul Ungariei în 1956 și în cazul Cehoslovaciei în 1968.

„Nu este corect să faci nimic în politica externă care dăunează intereselor altor popoare”, a susținut Putin fără niciun pic de jenă în condițiile în care contestă existența Ucrainei ca stat și încearcă să-și impună propria viziune de politică externă asupra altor țări, mai ales asupra celor care și-au recăpătat independența în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, în 1991.

Evident, Putin a ținut să facă și comentarii la adresa Statelor Unite, susținând că au comis aceleași greșeli ca Uniunea Sovietică și că nu „au prieteni, ci doar interese”. O încercare de a deturna atenția de la el și de a atrage un val de simpatie în estul Europei.

La 24 februarie 2022 Putin a trimis sute de mii de soldați în Ucraina, declanșând astfel cel mai mare război terestru din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Acest război a fost declanșat ilegal și nejustificat la opt ani de la anexarea Crimeei

Anterior, Rusia a purtat un război de scurtă durată împotriva Georgiei și și-a trimis soldații în Siria pentru a-l salva pe dictatorul Bashar al-Assad. Mai mult decât atât, rușii au fost implicați în războiul de pe Nistru, care a pus la grea încercare Republica Moldova în primul său an de existență ca stat independent.

În 1956, cel puțin 2.600 de unguri au fost uciși de soldații sovietici veniți pe tancuri pentru a reprima răscoala anticomunistă din Budapesta la ordinul lui Nikita Hrușciov.

În 1968, cel puțin 137 de cehi și slovaci anti-comuniști au fost uciși de trupele Pactului de la Varșovia, trimise la insistența liderului sovietic de la acea vreme, Leonid Brejnev. România și Albania nu au participat la invazia din Cehoslovacia.

Cele două invazii au menținut un sistem dictatorial ghidat de Moscova care până la urmă a sfârșit prin implozie.

Vladimir Putin face aceste declarații în contextul în care premierul ungar Viktor Orban se comportă ca un avocat al său în cazul invaziei din Ucraina, dar și înainte de alegerile din Slovacia, care ar putea fi câștigate de un lider politic ce susține că „pacea vine dinspre Est” și „că nu va da niciun glonț” țării vecine pentru a se apăra de Rusia. Politicianul în cauză se numește Robert Fico, fost premier în două rânduri (2006-2010 și 2012-2018), ultima dată nevoit să-și dea demisia pe fondul protestelor iscate de asasinarea unui jurnalist. În 2022, Fico a fost acuzat că a înființat și condus o organizație criminală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană