De ce Ucraina și-a doborât propria dronă deasupra Kievului VIDEO

De ce Ucraina și-a doborât propria dronă deasupra Kievului VIDEO

Preț de 20 de minute, joi seară, explozii intense și tiruri antiaeriene s-au auzit în capitala Ucrainei, stârnind panică pe străzi, după ce rezidenții au presupus că are loc un nou atac rusesc, relatează Kyiv Post.

O dronă ucraineană a fost doborâtă la Kiev FOTO Captură Twitter

Joi seară, locuitorii Kievului, care sunt deja familiarizați cu priveliștea și zgomotul rachetelor și dronelor, au asistat la o înfruntare deosebit de intensă pe cerul capitalei, cu apărarea aeriană intrând în acțiune pentru a doborî ceea ce părea a fi o altă țintă rusească.

Cu puțin timp înainte de ora 20.00, sirenele de raid aerian au răsunat în tot orașul, un fapt aproape cotidian care a crescut în frecvență în ultima săptămână, pe măsură ce Rusia crește ritmul atacurilor cu rachete și drone asupra Kievului.

Alertele de raid aerian sunt frecvent în scop de precauție și nu semnalează întotdeauna un atac, dar în incidentul de joi aproape imediat ce au pornit, zumzetul motorului unei drone și zgomotul apărării aeriene în funcțiune au indicat tuturor că e ceva serios.

Imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat o dronă survolând centrul orașului, în apropierea faimoasei Piețe a Independenței.

Focul antiaerian a părut să fie mai intens decât în mod obișnuit; reporterii Kyiv Post au auzit și au văzut o serie de rachete de apărare aeriană trase asupra dronei, ceea ce a provocat un huruit care a răsunat în tot orașul timp de aproape 20 de minute.

Cei surprinși pe străzi au alergat către cea mai apropiată stație de metrou pentru a se adăposti, presupunând că Rusia lansează un nou atac major.

Majoritatea oamenilor cu care a vorbit Kyiv Post s-au arătat convinși că incidentul a fost orchestrat de Kremlin. După cum se poate vedea în înregistrarea video, drona a fost în cele din urmă interceptată provocând o explozie spectaculoasă și exclamații de bucurie din partea spectatorilor.

După ce au primit permisiunea, locuitorii și-au continuat seara în barurile și restaurantele din Kiev, recunoscători că apărarea aeriană a orașului a zădărnicit ceea ce au presupus a fi un alt atac rusesc.

La scurt timp după incident, pe rețelele sociale au început comentariile, în timp ce experții în armament arătau că drona în cauză nu semăna deloc cu dronele Shahed de fabricație iraniană cu care Rusia lansează de regulă atacuri asupra orașelor ucrainene. În plus, era mult mai mare.

O dronă care a pierdut controlul

Bănuielile lor s-au dovedit corecte: ținta a fost o dronă ucraineană Bayraktar TB2 care s-a defectat.

Un comunicat transmis de forțele aeriene ucrainene a venit cu confirmarea, în jurul orei 23.00: una dintre dronele ucrainene a „pierdut controlul” în timpul unui zbor programat.

„Deoarece prezența necontrolată a UAV-urilor în spațiul aerian capitalei ar putea duce la consecințe nedorite, s-a decis [doborârea]. Ținta este distrusă!”, se mai arată în comunicat.

Dronele Bayraktar sunt vehicule fără pilot fabricate în Turcia, folosite inclusiv în scop de supraveghere și recunoaștere; spre deosebire de dronele kamikaze de fabricație iraniană pe care Rusia le folosește pentru a ataca orașele ucrainene, pot transporta patru bombe ghidate cu laser.

Până acum, nu este clar de ce o astfel de dronă opera în spațiul aerian al Kievului.

Cauzele pierderii controlului sunt în curs de stabilire, forțele aeriene spunând că a fost „probabil o defecțiune tehnică”.

Este regretabil, dar aceasta este tehnologia și astfel de lucruri se mai întâmplă”, au adăugat acestea.

Nimeni nu a fost rănit în urma doborârii dronei.

Primarul orașului, Vitali Klițceko, a declarat că „pompierii au stins un incendiu la parterul unui centru comercial cu patru etaje” din cartierul Solomianski.

Incendiul s-a extins pe o suprafață de 50 de metri pătrați și a provocat unele pagube minore, dar nu s-au înregistrat victime, a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...