De ce vor oamenii de știință să omoare hipopotamii lui Pablo Escobar

De ce vor oamenii de știință să omoare hipopotamii lui Pablo Escobar

Este o adevărată dispută în Columbia cu privire la numărul tot mai mare al hipopotamilor. Cei patru hipopotami aduși de Pablo Escobar în anii '80 s-au înmulțit atât de mult și de rapid, încât există temerea că numărul lor va ajunge în câțiva ani la 1.400 de exemplare. În timp ce experții recomandă eutanasierea lor și aduc ca argumente impactul asupra mediului, dar și pericolul asupra oamenilor, în societate sunt voci care resping vehement o astfel de posibilitate.

Faimosul traficant de droguri Pablo Escobar a murit în 1993, însă influența lui este resimțită în continuare în Columbia, chiar într-un mod neobișnuit. După moartea lui, hipopotamii s-au înmulțit necontrolat și au ajuns să fie un pericol la adresa mediului și a oamenilor din zonă, potrivit oamenilor de știință, scrie BBC. Ei recomandă eutanasierea hipopotamilor pentru a preveni efecte pe termen lung, dar alți oameni de știință militează pentru un program de castrare care să țină sub control populația de hipopotami.

Escobar "a lăsat moștenire" patru hipopotami. Estimările spun că numărul lor în prezent a ajuns la 120

În anii '80, Escobar a adus un mascul și trei femele de hipopotam pentru grădina sa zoologică privată. La moartea sa, alte specii exotice au fost relocate, însă hipopotamii au fost lăsați la ferma de 2.200 de hectare, pentru că erau prea greu de capturat și transportat.

Hipopotamii au părăsit zona în care se aflau și au ajuns la peste 160 de kilometri de Medellin, în provincia Antioquia, împrăștiindu-se în jurul bazinului râului Magdalena, unde au continuat să se înmulțească. De-a lungul anilor, oamenii de știință au încercat să calculeze câți hipopotami trăiesc pe căile navigabile din Columbia, estimările fiind cuprinse între 80 și 120 de animale. "Este cea mai mare populație de hipopotami din afara Africii", a declarat pentru BBC medicul veterinar Carlos Valderrama, care estimează că numărul va crește.

Potrivit acestuia, numărul hipopotamilor va ajunge la peste 1.400 de exemplare până în 2034 dacă nu se vor lua măsuri. Într-un studiu la care au participat Carlos Valderrama și colegii lui, un scenariu vizează ca anual să fie eutanasiați sau castrați 30 de hipopotami, astfel încât să le fie redus numărul.

Biologul Nataly Castelblanco a explicat și care sunt factorii care duc la creșterea atât de rapidă a numărului de hipopotami: în America de Sud nu au prădători, astfel că se pot înmulți mai ușor, iar clima este mult mai bună decât în Africa.

După ce mass-media columbiană a raportat studiul, biologul Nataly Castelblanco a început să primească amenințări cu moartea. "Unii oameni din Columbia se pot enerva foarte tare când vorbesc despre hipopotami", a spus ea.

Care sunt riscurile pe care le-ar implica o creștere atât de mare a numărului de hipopotami

Oamenii de știință citează cercetări care arată efectele negative ale hipopotamilor asupra nivelului de oxigen din ochiurile de apă, care pot afecta peștii și în final oamenii, și ridică îngrijorări privind transmiterea unor boli de la hipopotami la oameni.

Mamiferele prezintă un risc și la adresa mediului înconjurător și a oamenilor din zonele afectate, mâncând sau distrugând recoltele și interacționând violent cu oamenii, spun ei.

Hipopotamii sunt, de asemenea, periculoși și apar frecvent pe listele celor mai mortale animale din lume. În 2016, BBC a transmis că, 500 de oameni mor anual în Africa în urma atacurilor hipopotamilor. Deși în Columbia nu au fost astfel de cazuri, presa a relatat că, în mai 2020, un muncitor care lucra în agricultură a fost grav rănit de un hipopotam.

Unii experți se opun însă ideii de sacrificare a hipopotamilor. Enrique Ordoñez, biolog la Universitatea Națională din Columbia, a declarat că hipopotamii din Columbia dau o șansă speciei la nivel global, considerată vulnerabilă de către mai multe ONG-uri.

Un program de sterilizare ar fi o modalitate mai bună de a ține sub control numărul hipopotamilor, a declarat el pentru CNN.

O experiență cu o factură de 50.000 de dolari: "Era ca și cum ai fi cu un dinozaur într-un scenă din Jurassic Park"

Dar astfel de proceduri sunt departe de a fi simple sau ieftine. Carlos Valderrama a explicat cât de dificilă este o astfel de operațiune, povestind experiența pe care a avut-o în 2009 când a încercat sterilizarea unui hipopotam

"Vorbim despre un animal care poate cântări cinci tone și poate fi foarte agresiv. Chiar dacă l-am sedat, aproape că a răsturnat macaraua pe care o foloseam. Era ca și cum ai fi cu un dinozaur într-un scenă din Jurassic Park", a spus Valderrama.

Veterinarul a spus că acest experiment a demonstrat că sterilizarea nu este o opțiune facilă - mai ales având în vedere factura de 50.000 de dolari (36.000 de lire sterline). Statisticile oficiale guvernamentale arată că doar patru animale au fost sterilizate între 2011 și 2019.

"Mulți dintre acești hipopotami trăiesc în sălbăticie. Pur și simplu este greu de ajuns la ei. Între timp, se vor reproduce în continuare", a spus Valderrama.

Cu toate acestea, a existat o revoltă puternică în rândul opiniei publice atunci când, în 2009, soldați din armata columbiană au împușcat un hipopotam considerat o amenințare pentru comunitățile locale. A fost punctul în care, s-au luat măsuri legale pentru protejarea hipopotamilor, ceea ce a reprezentat un obstacol în calea oricărui demers de eliminare a lor.

Biologul David Echeverri a recunoscut că, într-adevăr, opinia publică împiedică eforturile pentru diminuarea numărului. "Este un subiect care împarte societatea, motiv pentru care trebuie să continuăm să căutăm alte soluții", a spus el.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...