De ce vrea China să interzică unele haine. Purtarea lor, pedepsită cu închisoarea

De ce vrea China să interzică unele haine. Purtarea lor, pedepsită cu închisoarea

Legislativul Chinei a propus modificarea unei legi care, dacă este aprobată, ar permite autorităților să amendeze și să rețină persoanele ce poartă haine care „rănesc sentimentele națiunii”. Proiectul a stârnit noi preocupări cu privire la libertatea de exprimare în țară.

Chinezi pe stradă în Beijing FOTO Pixabay

Comitetul permanent al Congresului Popular Național, care a dezvăluit propunerea pe site-ul său la începutul acestei luni, încearcă să interzică îmbrăcămintea și simbolurile considerate „în detrimentul spiritului națiunii chineze” – expresie adesea folosită pentru a face referire la patriotism sau lipsa sa, notează CNN .

„Poliția modei”, o lipsă totală a libertății de exprimare

Formularea proiectului de amendament amintește de limbajul folosit de Beijing pentru a controla libertatea de exprimare la domiciliu sau pentru a răspunde deprecierii percepute de către țările și întreprinderile străine.

Ar urma o serie de restricții asupra stilului personal, inclusiv reglementări de difuzare mass-media, care vizează respingerea artiștilor cu „stiluri efeminate” din spectacole și o represiune continuă asupra tatuajelor.

Dacă va fi adoptată, legea revizuită ar face ilegală „purtarea sau forțarea altora să poarte” de articole jignitoare în locuri publice – deși proiectul de document nu specifică tipul de îmbrăcăminte care ar putea fi interzis. Cei care se abat de la reguli ar putea risca detenție de până la 15 zile și amenzi de 5.000 de yuani (681 de dolari).

Proiectul de amendament ar interzice, de asemenea „producerea, publicitatea pentru acele articole” despre care se crede că dăunează „spiritului” Chinei.

Regulile s-ar putea adăuga la Legea privind pedepsele administrației de securitate publică a țării, care a intrat în vigoare în 2006. Măsurile existente dau deja poliției puterea de a reține suspecții timp de săptămâni pentru o gamă largă de infracțiuni, precum vandalism sau tulburarea ordinii publice.

Proiectul generează îngrijorare pe rețelele de socializare

Legislativul chinez a declarat că va aduna feedback public cu privire la propunere, pe parcursul lunii septembrie. În mediul online, unii utilizatori ai rețelelor sociale chineze și-au exprimat îngrijorarea și le-au cerut și altora să se opună proiectului. Mai mulți juriști au pus sub semnul întrebării modificările propuse și absența unor orientări specifice.

„Cine va confirma spiritul națiunii chineze și prin ce proceduri? Dacă (Comitetul Permanent) adoptă acest articol conform proiectului actual, va duce în mod inevitabil la arestarea şi condamnarea oamenilor de către autorităţile de aplicare a legii şi de către sistemul judiciar în funcţie de voinţa liderilor lor, ceea ce va provoca daune nesfârşite”, a scris profesorul de studii constituționale, Tong Zhiwei, de la Universitatea de Științe Politice și Drept din China de Est din Shanghai, pe platforma chineză Weibo.

Profesorul de drept penal, Lao Dongyan, de la Universitatea Tsinghua din Beijing, a spus că legea ar putea echivala cu o încălcare a drepturilor oamenilor.

„Puterea statului intervine direct în domeniul îmbrăcămintei zilnice a cetățenilor, ceea ce este evident o intervenție exagerată”, a scris ea pe Weibo.

Lao și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că amendamentul ar putea alimenta naționalismul extrem și „ar putea intensifica antagonismul cu unele țări, punând China într-o poziție pasivă din punct de vedere diplomatic”.

Hainele japoneze, interzise

Modificarea propusă vine într-un moment în care alegerile vestimentare au devenit din ce în ce mai politice în China de astăzi, mai ales când vine vorba de îmbrăcămintea japoneză.

Mișcarea „Hanfu”, tot mai populară, care încurajează oamenii să poarte genul de haine tradiţionale care se foloseau în China înainte de dinastia Qing, este privită, pe scară largă, ca o reflectare a naţionalismului în creştere în rândul tinerilor din ţară.

Între timp, hainele tradiţionale japoneze , cum ar fi kimonourile, au fost criticate pe măsură ce sentimentul naţionalist împotriva Japoniei creşte.

În august anul trecut, o fană chineză a anime-urilor a declarat că a fost reţinută de poliţie după ce a pozat purtând un kimono în oraşul Suzhou din estul ţării. Femeia a fost ulterior subiectul unei ample dezbateri pe reţelele sociale chinezeşti, unii utilizatori susţinând că ţinuta ei era nepatriotică.

Un incident similar din 2019, în care paznicii unei universităţi au fost filmaţi în timp ce atacau un bărbat care purta un kimono, a stârnit, de asemenea, dezbateri online aprinse în China cu privire la sentimentul antijaponez uşor de alimentat al ţării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?