De citit! Cu atenție!

De citit! Cu atenție!

Reportajeisback : „Scriu aici ca să îmi adun gândurile după o zi teribila. Ma tot gândesc sa fiu echilibrat și sa nu pun raul în fata dar vin vremuri grele fraților. Urmează o perioada grea tare și explozia inflației este doar un simptom al unei metastaze a economiei mondiale și anume datoriile.
Chestia asta trebuie tratata cu umilință pentru ca nimeni nu știe exact ce va urma. Ceea ce vedem acum sunt doar creșteri accelerate de preturi. Iar dacă vi se pare ca preturile o iau razna acum înseamnă că încă nu realizați ce va fi peste câteva luni. Va spun eu. Inflație dura cum nu ați mai văzut de prin anii 90 poate hyperinflatie.
Nu sunt vreun analist economic, nici vreun guru. Opiniile mele vin din business. Business unde e jale. Acum în business este măcel. Dar voi abia ați început sa simțiți asta. Acum se fac proiecțiile pe anul viitor, acum se fac rezervările de capacități de producție și e jale. Jale la nivel international. Zilnic vin creșteri de preț la orice produse cu procente de 10, 15, 25%. Atenție vorbesc de furnizori internaționali, grei cu tradiție. Asa ceva nu am vazut vreodată. Am furnizori mari care au crescut de 5 ori prețul în ultimele 7-8 luni. Toate bugetele pe 2022 sunt în aer. Nimeni nu mai poate face proiecții și se lucrează cu scenarii A, B, C.
Și oricât am ținut preturile sub control, oricât am absorbit nu poți face asta la nesfârșit. Oala asta va exploda masiv încă din februarie 2022. Efectiv preturile o iau razna. Iar dacă credeți ca sunt exagerat sau sunt eu vreo excepție vorbiți cu oricine face producție sau comerț în tara asta sau în ce tara sunteți ca nimeni nu e ferit.
Dar sa revenim. Roata asta a datoriilor nu mai avea cum sa funcționeze. Băncile centrale tipareau bani, banii cumpărau obligațiuni de stat cu care statele își finanța datoriile.
Aproape toate statele lumii trăiesc pe datorie. Datorii imense. În același timp piețele baltesc de bani. Efectiv nu mai ai ce face cu ei. Nu va gândiți la cercul vostru ca nu e relevant. De aceea vedeți atâția seed investors, acțiuni la cer, imobiliare explodate dincolo de limita randamentului. Banii nu mai înseamnă nimic. Banii sunt hârtii și în curând puteți face focul cu ei.
Și marea întrebare este ce facem acum. Este evident ca un tsunami va lovi companiile mici și mijlocii, clasa de mijloc și în general oamenii care muncesc și pun bani deoparte. Tsunamiul asta lovește nedrept exact oamenii care muncesc. Ce facem cu banii aia mulți putini căti avem? Cum ne asiguram ca își păstrează valoarea când preturile explodează? Și acum îmi amintesc de cecurile bunicii cu care la revoluție putea cumpăra o mașină și 5 ani mai târziu nu cumpărau nici o bicicleta.
Dacă este cineva care pretinde ca știe răspunsul la întrebarea asta minte. Nimeni nu știe ce urmează după inflație. Dar știm clar ca inflație înseamnă sărăcie pentru majoritatea oamenilor. Cred ca deja simțiți sărăcia asta la raft. Poate urma hiperflatie, poate urma o prăbușire a burselor, poate urma șomaj masiv și prăbușire economica, poate urma un colaps al sistemului bancar sau al statelor. Nimeni nu știe.
Știm sigur ca statele nu au de ales. Sunt pe un drum fără întoarcere. Deficitele imense nu se finanțează singure. Nu o sa vedeți stat care sa spună "Stop, de mâine tăiem cu 50% toate cheltuielile" pentru ca declanșează jihadul. Băncile centrale vor tipări în continuare bani. Statele își vor finanța deficitele tot mai greu iar populația va saraci. De aceea primul cavaler al crizei este stagflatia. Nimeni nu poate fugi de asta. Degeaba tu muncești și cu greu pui deoparte 100 de euro și statul tipărește într-o secunda aceeași suta de euro.
Dacă ați citit pana aici iată și ce cred eu ca se va întâmpla.
1. Inflația se va transforma în hiperflatie dar doar în anumite tari. La noi va fi hiperflatie.
2. Bursa va avea volatilitate extrema peste tot și multe companii se vor prăbuși.
3. Întotdeauna in istorie banii au cautat refugii. Oamenii au încercat sa găsească ceva care sa păstreze averea. În acest moment nimeni nu știe care este acel ceva care poate păstra averea în fata valului. Aurul scade, crypto scade, bursa scade, imobiliarele cresc artificial.
4. Creșterea inflației va duce consumul în zona de lucruri de baza. Cred ca acest lucru nu va duce la scăderea preturilor ci la o perioada dura de stagflatie, adică preturi mari, consum mic și recesiune. Cred ca vom vedea creșterea sărăciei și oameni care deși muncesc nu își pot asigura cele necesare.
5. Cred ca vom vedea state incapabile sa își finanțeze deficitele și probabil convulsii sociale
6. Cred ca după aceasta perioada de stagflatie va urma criza economica dura în care vor muri foarte multe companii. Cum problemele sunt foarte mari ma aștept la un măcel pentru IMM-uri.
7. Cred ca perioada asta de stagflatie și criza poate dura 4 ani sau chiar mai mult.
8. Imobiliarele cresc cu 25% minim în 2022. Dacă aveți de vânzare vindeți ca e un moment bun dar investiți rapid în altceva. Dacă vreți sa cumpărați apartamente, nu va bucurați și nu va înghesuiți sa va luați cutii de chibrituri pentru ca din 2023 nu le mai cumpăra nimeni. Nu o sa își mai permită nimeni și băncile nu vor mai finanța. În acest moment știu cel puțin 3 proiecte mari foarte cunoscute în România în buza falimentului. Am toată responsabilitate cuvintelor când spun asta. Uitați-vă bine ce cumpărați și nu luați nimic care e sub 70% gata.
Deci ce facem? Dracu' știe. Dacă as știi as fi miliardar în 3 ani. Mai jos găsiți ce fac eu. Luați cu pâine ca eu schimb zilnic strategia.
1. Nimeni nu se poate proteja. Nimeni nu poate ghici care este formula perfecta pentru a câștiga bani sau a-și păstra economiile. De aceea trebuie sa va pregătiți psihologic ca aparent sa pierdeți bani pentru ca orice faceți nu puteți sa va protejați. Toți pierdem. Dacă sunteți voi în cei 0.1% care câștigați, felicitări. Prin urmare singura soluție pe care o vad este diversificarea.
2. Eu îmi voi plasa economiile în mai multe sertare. Monede diferite, acțiuni cu istoric bun și indici buni, big tech, pharma, food, ceva crypto, commodities conturi diferite în tari diferite pentru ca tarile vor suferi diferit. Eu mizez pe Elveția, Germania, Norvegia, Canada dar și SUA după stagflatie. Aur...nu știu. Credeam ca știu dar nu mai sunt sigur. Aurul ori va exploda ori va fi prima criza din istorie când aurul nu va mai însemna nimic. Energie nu. Energia e un balon. Scăderea economica va duce poate la desumflarea bulei. Imobiliare nu pentru ca nu sunt lichide și e too late. Sunt sigur ca unele plasamente vor scădea si altele vor creste.
Va trebui sa va obișnuiți sa va culcați seara cu 100 de euro în buzunar și dimineața sa va treziți cu 80 sau cu 110. Va trebui sa va obișnuiți ca fiecare ban rămas în plus sa îl aruncați rapid în ceva acțiuni sau crypto. Dar repet e posibil sa trăim o prăbușire a bursei. Deci totul e dinamic și volatil.
Acestea fiind spuse va doresc echilibru și sânge rece. Stagflatia e aici. 2022 va fi un an de care ne vom aduce aminte.”


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro