De citit!/„Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

De citit!/„Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

Distrugerile provocate săptămâna trecută unui batalion rusesc în timp ce încerca să traverseze un râu din nord-estul Ucrainei se numără printre cele mai mortale lupte din timpul războiului, estimările bazate pe dovezile disponibile în mod public sugerând acum că aproape 500 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, relatează The New York Times .

Pe măsură ce amploarea celor întâmplate devine tot mai clară, dezastrul pare să străpungă bula informațională strict controlată de Kremlin.

Eșecul rusesc pe câmpul de luptă rezonează cu un grup de bloggeri de război pro-ruși – dintre care unii fac parte din trupele de pe linia frontului – care au postat cu regularitate pe rețeaua de socializare Telegram afirmații despre succesul rusesc și lașitatea ucraineană.

„Comentariile acestor bloggeri foarte citiți pot alimenta îndoielile în creștere din Rusia cu privire la perspectivele sale în acest război și la competența liderilor militari ruși”, a scris în weekend Institutul pentru Studiul Războiului, un organism de cercetare militară cu sediul la Washington.

La 11 mai, comandamentul rus ar fi trimis aproximativ 550 de soldați ai Brigăzii 74 de pușcași motorizați din cadrul Armatei 41 de Arme Combinate pentru a traversa râul Doneț la Bilohorivka, în estul regiunii Luhansk, în încercarea de a încercui forțele ucrainene în apropiere de Rubizhne.

Imaginile din satelit arată că artileria ucraineană a distrus mai multe poduri de pontoane rusești, dar și un grup considerabil de trupe și echipamente rusești în jurul râului.

Institutul pentru Studiul Războiului, citând analize bazate pe imaginile disponibile publicului, a indicat că ar fi putut exista până la 485 de soldați ruși uciși sau răniți și mai mult de 80 de echipamente distruse.

Pe măsură ce vestea pierderilor de operațiunea de trecere a râului din Bilohorivka a început să se răspândească, unii bloggeri ruși nu au părut să se abțină din a critica ceea ce au denumit a fi o conducere incompetentă.

„Am tăcut mult timp”, a declarat Iuri Podolyaka , un blogger de război cu 2,1 milioane de urmăritori pe Telegram, într-un videoclip postat vineri, spunând că a evitat să critice armata rusă până în prezent.

„Ultima picătură care mi-a copleșit răbdarea au fost evenimentele din jurul Bilohorivka, unde din cauza prostiei – subliniez, din cauza prostiei comandamentului rus – cel puțin un grup tactic de batalion a fost ars, posibil două”.

Podolyaka a ridiculizat retorica Kremlinului potrivit căreia războiul se desfășoară „conform planului”. El le-a spus urmăritorilor săi, într-un videoclip de cinci minute, că, de fapt, armata rusă duce lipsă de drone funcționale fără pilot, de echipamente de vedere pe timp de noapte și de alte materiale „care lipsesc în mod catastrofal pe front”.

„Da, înțeleg că este imposibil să nu existe probleme în război”, a spus el. „Dar când aceleași probleme continuă timp de trei luni și nimic nu pare să se schimbe, atunci eu personal și, de fapt, milioane de cetățeni ai Federației Ruse, începem să avem întrebări pentru acești lideri ai operațiunii militare.”

Un alt blogger popular de pe Telegram, Starshe Eddy , spune reprezintă un „nu idioțenie, ci sabotaj direct” faptul că liderii militari ruși au lăsat atât de multe forțe expuse.

Un al treilea blogger, Vladlen Tatarski , a postat că ofensiva rusă din est se mișcă încet nu doar din cauza lipsei dronelor de supraveghere, ci și din cauza „acestor generali” și a tacticilor lor.

„Până când nu vom afla numele de familie al geniului militar care a așezat un B.T.G. lângă râu și nu va răspunde public pentru asta, nu vom fi avut nicio reformă militară”, a scris Tatarski.

Experții militari occidentali au analizat, de asemenea, imaginile și spun că tentativa de traversare a demonstrat o uimitoare lipsă de simț tactic.

Ei au speculat că acei comandanții ruși, disperați să facă progrese, au grăbit operațiunea. Unii au sugerat, de asemenea, că a fost o reflectare a dezordinii din rândurile armatei rusești.

Dacă estimările potrivit cărora sute de soldați au fost uciși sau răniți se dovedesc a fi corecte, ar fi una dintre cele mai mortale confruntări cunoscute din timpul invaziei ruse în Ucraina.

Mai mult de 500 de marinari se aflau la bordul navei amiral rusești Moskva din Marea Neagră când a fost lovită de o rachetă ucraineană în aprilie. Kremlinul a insistat la început că toți marinarii au fost salvați, afirmând ulterior că unul a fost ucis. Dar, chiar dacă familiile marinarilor dispăruți au cerut public răspunsuri, Kremlinul a păstrat în mare parte o tăcere oficială cu privire la soarta echipajului, parte a unei campanii mai ample de suprimare a veștilor proaste.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa