De citit!/„Într-o dimineață, la ora cinci, intră în Transilvania și o ocupă cu trupe maghiare”

De citit!/„Într-o dimineață, la ora cinci, intră în Transilvania și o ocupă cu trupe maghiare”

Sunt din Oradea, unul dintre orasele transilvane in care nu prea au existat frictiuni intre romani si maghiari. Vecinii mei erau unguri, casatoriile mixte sunt si au fost la ordinea zilei, placutele bilingve au fost puse in oras cu cativa ani inainte de a face unii circ pentru un gest cat se poate de firesc din punct de vedere administrativ, vorbesc ungureste la nivel conversational. In familia mamei mele fratii si surorile au nume de familie diferite fiindca celor nascuti in perioada celor sapte ani ai dictatului de la Viena li s-a maghiarizat numele.
Ceea ce scriu acum este doar o demonstratie a discursului dublu practicat, culmea, de nationalisti, extremisti si asazis "neutri", cand vine vorba de razboiul din Ucraina.
Presupunem ca nu suntem in UE si NATO, asa cum nici Rusia si Ucraina nu sunt.
Viktor Orban face niste intelegeri cu Rusia lui Putin, in scopul impartirii teritoriale si a obtinerii unui statut de influenta in regiune. Obtine protectie, se inarmeaza, pune la punct planuri si aliante ca sa construiasca impreuna cu Putin un imperiu capabil sa se opuna "progresismului" si "globalismului".
Intr-o dimineata, la ora cinci, intra in Transilvania si o ocupa cu trupe maghiare, la fel cum a intrat Putin in Crimeea in 2014. La protestele Romaniei si ale comunitatii internationale explica ca Romania e o tara facuta din bucati si oricum, Transilvania e parte a statului roman abia in ultima suta de ani, ca inainte de unire procentele de romani si maghiari ale populatiei in zona erau aproximativ egale. Vine cu documente ca de-a lungul istoriei Transilvania a fost a Austro Ungariei sute de ani. Ba mai mult, scoate hartile pe masa si arata ca Transilvania a fost a Ungariei prin Dictatul de la Viena, din 1940 si pana in 1947, deci anexarea e cat se poate de legitima in urma acelui tratat. Si ca are el niste dovezi ca la momentul anexarii, in 2022, ungurii din Harghita si Covasna sunt persecutati de romani, le e interzis sa aiba scoli in limba maghiara, (alta minciuna propagata intens, fiindca minorităților din Ucraina nu li s-a interzis sa aiba cursuri de limba materna, iar la universitatile din Ucraina exista catedre de limba materna) mai mult, romanii au dat o lege ca limba romana e singura limba oficiala in administratie, deci minoritatile din Romania sunt oprimate (a trebuit sa intram in UE ca sa fie puse placute bilingve si sa fie folosita limba in administratie, si oricum, chiar si acum sunt probleme, dar sa revenim la povestea noastra).
Nu numai ca popularizeaza cele de mai sus, dar aduce drept dovada pentru "nazism" faptul ca trupa lui George Simion a facut circ la cimitirul Valea Uzului, unde au smuls garduri, si au profanat morminte suindu-se calare pe crucile maghiare.
Comunitatea internationala nu se baga, zic ca e complicat, after all istoria e complicata si nah, e tara de trecere, are gaz, are armata, sunt afaceri in derulare, lasa ca au romanii destul teritoriu, se descurca ei.
Timp de opt ani, in zona ocupata Transilvania ungurii fac relocari, schimba programa scolara si istoria, cer ca limba maghiara sa fie oficiala, alaturi de cea romana, fac referendum pentru independenta regiunii, cam tot ce au facut rusii in Crimeea si in regiunea Donbas in perioada asta.
Evident ca statul roman nu sta degeaba, prin ministerul de interne, cel de externe, asociatiile romanesti, samd, incearca sa faca pe dracu-n patru sa recapete Transilvania. In zona se organizeaza nationalisti care incep sa atace administratia maghiara si sa produca tulburari, considerand ca anexarea Transilvaniei e ilegala si ca, de fapt, Romaniei i-au fost incalcate granitele stabilite la 1918.
Mai mult, spre deosebire de extremistii ucraineni, care NU au intrat in parlamentul ucrainean, AUR are 8% in parlament si e in crestere in sondaje, deci e clar ca Romania e stat nazist, nu?
Asa ca Orban, care are armata si, zice el, sprijinul populatiei, invadeaza Romania sub pretext ca tara trebuie denazificata, in timp ce Putin isi așază trupele la granita, ca sa-si dovedeasca suportul.
Bun.
Acum sa vad pe cei care sustineti "neutralitatea" sau ca Zelensky trebuia sa le dea rusilor bucati din Ucraina fiindca le-a cerut.
Sa vad cum spuneti ca suveranitatea si granitele unui stat nu conteaza, ca un stat independent nu are dreptul sa isi stabileasca parcursul in functie de vointa locuitorilor sai si mai ales, argumentati ca ucrainenii trebuiau sa accepte ocupatia ruseasca, acum, cand se vad gropile comune, violurile, deportarile si jafurile, marca ocupatiilor rusesti.
Ucraina a platit cu sange dorinta ei de democratie, exprimata nu acum, ci in urma cu ani de zile, de la Euromaidan incoace, cand au schimbat un presedinte si Constitutia, in dorinta lor de a scapa de cizma ruseasca, de a se integra in Europa si de a imbratisa democratia si valorile europene.
Cele pe care voi nu dati doi bani fiindca le aveti.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale