De citit!/Situația frontului din Ucraina se schimbă

De citit!/Situația frontului din Ucraina se schimbă

Iar aceasta schimbare nu este deloc in avantajul Rusiei. Pana la urma un razboi (adica o serie de batalii) aduce in cele mai multe cazuri cu o lama de fierastrau: cand sus, cand jos, cand in ofensiva, cand in defensiva.

Lucrurile sunt destul de intuitive, initiativa pe campul de lupta este importanta, dar are limitarile sale, limitari care tin de mai multi factori: uzura morala a trupelor, necesitatea (posibilitatea) aducerii rezervelor in prima linie (si integrarea lor), logistica – cu tot ce tine de ea, moralul trupelor (increderea in propria lor putere, in lantul de comanda etc), plus multe altele.

Astfel incat, daca razboiul nu este unul cu rezultat rapid, ai nevoie de o regrupare, de o pauza, poate chiar de o schimbare in tactica folosita, a schimbare a directiei de atac etc.

In cazul razboiului din Ucraina, Rusia sangereaza abundent dupa trei luni de razboi. Nu stim daca rusii reusesc sa faca rotatia trupelor (daca au suficiente rezerve pentru asta), nu stim cum mai stau cu lantul logistic, pentru ca de adaptat situatiei din teren trupele ruse nu prea par capabile.

Rusii sunt in continuare haituiti de artileria ucraineana si de trupele speciale ale Kievului, au mari probleme logistice, nu fac deloc fata razboiului electronic (mai ales pe zona comunicatiilor si al dronelor), ai senzatia ca armata rusa este tot cea sovietica din anii “90.

Dar lucrurile incep sa miste de partea ucraineana si acest lucru se face simtit mai ales odata ce armamentul greu occidental incepe sa ajunga in linia intai. Iar acesta este doar inceputul, pentru ca pe langa obuziere si munitia aferenta lor, ucrainenii au promisiuni pentru dotarea cu siteme anti-aeriene foarte performante (undeva trebuie sa-si faca botezul si acestea) din partea Germaniei si nu mai vorbim de MANPADS ci despre sisteme cu raza medie IRIST SLM , un sistem pe care si noi (RoMilitary) l-am prezentat de mai multe ori pe site si care are la baza racheta dirijata IIR IRIS T, varianta cu lansare de la sol.

Daca pana acum, ucrainenii au facut prapad in randul fortelor aeriene ruse cu sisteme relativ modeste” Piorun (Polonia), STRELA 2 (URSS via Germania) sau Stinger (SUA), plus ceva sisteme anti-aeriene sovietice, ne putem inchipui ce impact va avea in linia frontului un sistem AA ultramodern.

Asta in conditiile in care aviatia rusa nu a reusit (te si miri cum au “realizat” asa mare… realizare) sa nu detina nici astazi suprematia aeriana deasupra Ucrainei.

Harkovul este practic liber, fortele terestre ruse bat in retragere acolo, ucrainenii au reusit chiar sa elibereze cateva localitati din preajma acelui de-al doilea mare oras al tarii, artileria primita de la NATO isi face simtita prezenta cu cruzime, as spune, distrugand depozite si intregi batalioane rusesti. Cercetarea ucraineana merge brici, ii prinde pe rusii exact la trecerea unui curs de apa si-i toaca cu aceeasi artilerie grea.

In tot acest timp Moscova ar trebui probabil sa-si spanzure inginerii care s-au ocupat de dezvoltarea sistemelor de razboi electronic, fapt dovedit pe front: nu functioneaza deloc, chiar si o companie privata – Space X – isi permite luxul sa-i ia pe rusi in tarbaca (StarLink).

Ucrainenii comunica in voie, isi zboara dronele linistiti, iar rusii ajung la striri pe post de tinte proaste, adica de tinta care habarnuare ca un lunetist a apasat deja tragaciul si glontul vine…

Daca lucrurile se confirma si germanii vor livra IRIST T SLM Ucrainei ( poate si tancuri Leopard 1A5-88 de bucati si MLI Marder-100 bucati) , apai situatia devine extrem de fragila pentru orice ivan zburator, mai ales ca este foarte greu de crezut ca avioanele si elicopterele rusesti au sanse reale sa se apere in fata IRIS T. Deocamdata ucrainenii au dat jos avioane, elicoptere si drone rusesti folosind sisteme sovietice si MANPADuri occidentale, cand vor avea la dispozitie un sistem modern cu o raza suficienta, lucrurile s-ar putea schimba in si mai rau pentru rusii, pentru ca – stim cu totii – loc de mai rau exista mai intotdeauna.

Iar daca Ucraina va primi in cele din urma ceva avioane de lupta vestice (greu de crezut totusi) atunci Kievul va detine o suprematie aeriana stricta deasupra propriului sau teritoriu si de aici pana la granita cu Rusia n-ar fi decat cateva luni.

Daca s-ar mai adauga si tancuri NATO (chiar si Leopard 1A5), transportoare blindate, masini de lupta a infanteriei, ei bine, stim ca tehnica de lupta rusa este doar o gramada de fier vechi, situatia ar putea degenera, lucru deja vizibil in zona Harkovului.

Intre timp rezultatele “victoriei” rusesti se vad cu ochiul liber, doua natiuni puternice, Suedia si Finlanda, vor adera la NATO. Inainte de 24 februarie o astfel de discutie se purta doar la nivel doar la nivel academic, dupa invazia ruseasca lucrurile au evoluat extrem de rapid, spre eternul “beneficiu” al Moscovei, care cum isi asterne asa va dormi multe zeci de ani de acum incolo…

Greselile facute de Rusia in Ucraina arata nu numai un Vladimir Putin prea putin inteligent (mult mai putin decat il zugravea propaganda oficiala) dar mai arata si destructurarea servicilor ruse de informatii din 1991 incoace, o destructurare care este periculos de profunda pentru insasi existenta Federatiei Ruse in anii ce vor veni.

PS Adevarat ca in ultimele zile rusii au facut una cu pamantul (cu ajutorul artileriei chioare) orase din Donbas, adevarat ca au reusit sa inainteze, iar ucrainenii par a evacua Donbasul, dar lucrurile sunt fluide si deocamdata ivanii n-au arata tprea multa pricepere militara ci doar forta bruta (artilerie). Ori asta va permite, poate, armatei ucrainene sa intre in ofensiva pentru ca artileria rusa poate fi foarte usor distrusa de HIMARS/M 270.

PPS De remarcat ca deocamdata armata ucraineana nu a trecut la contra-atac impotriva fortelor ruse, se asteapta probabil atingerea unei mase critice in trupe si echipament. Daca promisiunile tarilor NATO se vor confirma atunci vom vedea un alt razboi. Cu IRIS T si Patriot spatiul aerian ucrainean va fi inchis pentru rusi. Cu un numar suficient de obuziere si HIMARS ucrainenii vor putea in sfarsit sa treaca la anihilarea artileriei adverse sau macar s-o puna pe fuga. Cu Harpoon am putea vedea chiar izgonirea navelor rusesti de la Insula Serpilor…

GeorgeGMT/ rumaniamilitary.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!