De citit!/Trei din cele mai mari rafinării germane sunt deținute de compania de stat rusă Rosneft!

De citit!/Trei din cele mai mari rafinării germane sunt deținute de compania de stat rusă Rosneft!

Trei dintre primele cinci rafinării germane sunt deținute parțial sau integral de compania de stat rusă Rosneft, susține jurnalistul de la portalul InformNapalm, Anton Pavlușko.

El a constatat că Rusia influențează Germania nu numai prin prețul combustibilului, ci și prin influența rușilor care dețin afaceri în Germania. „Un exemplu în acest sens este rafinăria din Schwedt cumpărată în cele din urmă de Rosneft cu doar câteva zile înainte de începerea războiului", notează Pavlushko. Potrivit acestuia, politicienii din Germania au aflat despre acest lucru din presă. Unul dintre liderii creștin-democraților, Norbert Rottgen, scrie indignat despre această rafinărie pe Twitter.

Potrivit acestuia, trei dintre cele mai mari cinci rafinării germane s-au dovedit a fi parțial sau în întregime deținute de compania de stat Rosneft. Totul a început în 2010, când Rosneft a cumpărat 50% din compania locală Ruhr Oel, care controla patru rafinării, de la PDVSA, deținută de stat venezuelean. Restul companiei era deținută de British Petroleum (BP). Aceste patru rafinării reprezintă un sfert din întreaga capacitate a rafinăriilor germane. În vara lui 2015, rafinăria Gelsenkirchen a fost preluată în totalitate de BP, iar rușii au primit participația BP în alte trei rafinării.

Deci, ca urmare a unei singure tranzacții, rușii au primit:

- 24% din cea mai mare rafinărie germană MiRO din Karlsruhe.
- 28,57% din cea mai mare rafinărie bavareză Bayernoil.
- 54,17% din PCK Schwedt (cel mai mare furnizor din regiunea Berlin-Brandenburg).

Mai mult, în 2021, rușii au convenit cu Shell să cumpere pachetul de 37,5% din PCK Schwedt - în acest fel ar controla complet această rafinărie (> 91%). Comitetul german antimonopol a dat verde acestui acord cu o zi înainte de începerea războiului cu Ucraina, subliniază Pavlușko. Ministrul german al Economiei, Robert Gabeck, spune că Germania a făcut o prostie creând condițiile pentru a fi dependentă pe jumătate de petrolul și gazul rusesc, relatează Bloomberg.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...