De citit!

De citit!

Reportajeisback : RIDE OR DIE.

„Călărește valul sau mori sau strânge rândurile cu cine contează.Greul abia de acum începe. Undeva tot se va rupe ceva. Sunt prea multe lucruri adunate. În afara de contextul macro european și economic avem micro tensiunile sociale care în acest moment cresc fulminant:

1. Sunt foarte mulți romani cu probleme și depresii pe motiv COVID, restricții, pandemie, îngrijorări privind viitorul. Incertitudinea este la ordinea zilei iar dacă acum average Romanian vede doar cresterea prețului la raft, în curând va vedea ca salariul lui pe care poate îl credea bun ar putea sa nu fie suficient sa plătească și rata și încălzirea. Creștere accelerata a preturilor va exploda din decembrie. Ce mi se pare amuzant, dar cumva conexat cu nivelul de educație este ca romanii se plâng ca de Black Friday au preturi mai mari decât acum câteva luni. No shit Brutus, unde ai trăit pana acum? Dar stai sa vezi în februarie Brutus când vor fi duble. ????

2. In mediul de business este iarăși vanzoleala. În fiecare zi trebuie stinse incendii. Întârzieri în aprovizionare, preturi crescute peste noapte, lipsa de predictibilitate în cerere, probleme de personal, lipsa personal angajabil etc. Și bomboana pe coliva creșterile preturilor la energie și transport care vor lichida foarte multe firme mici și mijlocii. Estimez un val de insolvente mai ales ca mulți au fost ținuți pe perfuzii de IMM Invest.

3. Și ca lucrurile sa fie minunate și sa avem începutul unei furtuni perfecte, puneți în ecuație și mizeria politica. Fac și o predicție aici. Dacă pana în 15 decembrie USL nu pune un guvern, nu vor mai pune pentru ca PSD e posibil sa fuga de responsabilitatea guvernării într-un când greul abia începe.

Și scurt îndrumar de criza:

1. Nu stați cu banii în banca. Banii puși la ciorap în euro sau USD sau alte monede înseamnă bani pierduți. Inflația lovește în toată lumea iar Europa este si va fi lovita rău. Dacă Europa strănuta, România are gripa. Ce sa faceți? Investiți într-un mix de aur, acțiuni cu profit pe mai mulți ani și PER mic și ceva crypto dar cu atenție. O sa mai scriu despre acțiuni bune dar gândiți-vă și voi ce companii merg bine în criza? Dar inflație? La ce nu renunță oamenii oricât de mare ar fi criza? Imobiliare doar dacă aveți nevoie pentru ca randamentul nu merita și nu vor fi deloc lichide. Acum, dacă obțineți o amortizare pana în 13 ani și nu va pricepeti deloc la altceva, luați si imobiliare dar atenție ca randamentul calculat azi poate sa se schimbe dramatic într-un an.

2. Dacă plănuiati sa cumpărați bunuri de folosință îndelungată e un moment foarte bun. Electrocasnice mari, mobila, chiar mașini. Preturile de acum nu vor mai fi.

3. Vacanțe. Un moment excelent pentru vacante. Nu e aglomerație în zonele turistice, preturile sunt relativ mici. Este un moment minunat de călătorit.
Pare ciudat sa scriu despre incurajarea consumului dar în timpul inflației dacă nu reușești sa găsești variante sa îți conservi economiile mai bine le cheltui pentru ca oricum pierzi 20% din valoare. Și oricum salvarea de inflație nu este niciodată în masa. Deci șansele sa pierdeti bani prin devalorizare sunt mult mai mari decât sa va păstrati valoarea lor dacă sunteți niște oameni obișnuiți și nu genii financiare sau owneri de big tech.
Și dacă va vine sa înjurați pe cineva după ce cititi asta, înjurați băncile centrale și Statele care au decis sa tipărească bani. Banii aia tipăriți sunt bani furați din munca si rezervele voastre.”


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”