De citit!

De citit!

Reportajeisback : „Știți cum ii vad pe romani cei din vest? Nu știu în alte domenii cum este dar în businessul internațional, export, producție, trading, noi romanii suntem tratați cu suspiciune și rezerva chiar și când suntem clienți și cumpărăm cu plata în avans d-apoi dacă vrem sa le vindem ceva. Nu neapărat la modul nepoliticos dar cu rezerve mari pe ideea de "mai bine nu ma încurc, nu sunt serioși etc".
Atenție nu ma refer la domeniul IT unde lumea este mai deschisa la minte și romanii chiar sunt bine văzuți și foarte buni comparativ cu francezii, italienii, spaniolii și chiar nemții.
Dar in afara de IT, afacerile românești sunt tratate cu multa suspiciune și rezerva. Am întâlnit asta de atât de multe ori. Am întâlnit și multa aroganta vecina cu prostia mai ales la francezi și la unii nemți.
Și este atât de funny. Este minunat sa fii subestimat. Minunat. Eu ma simt minunat când sunt subestimat. Este ideal. Asa cum am trăit de foarte multe ori aroganta inutila și suspiciunea, tot asa am întâlnit de foarte multe ori și șocul. Socul pe care îl are câte un arogant de-asta cu studii la Londra și cu afacere de familie moștenită când afla ca a subestimat rău dar rău de tot partenerul de discuție, socul ala când afla cât de prost e de fapt și mai ales socul când afla ca de fapt nu romanii lucrează pentru el cum credea initial ci ca a ajuns el sa lucreze pentru romani.
Va spun sincer, obiectiv și fără nici o exagerare ca noi ne subestimam foarte mult. Au și ăștia din vest prostii lor cu școala. Au și ei țeparii lor (nemții chiar au mulți germani get beget țepari, o sa mai scriu despre țepele pe care mi le-am luat în Germania de la firme foarte mari) . Dar au și oameni faini și deștepți (majoritatea) dar credeți-mă ca de multe ori nu știu mai multe ca voi, nu sunt mai pregătiți ca voi și nu au "foamea" aia de a reuși pe care o au antreprenorii români.
Noi romanii mai facem o mare, de fapt uriasa, greșeală. Gândim local. Asta este o mare, mare prostie a tuturor celor care își fac afaceri aici. Faci o firma de curățenie, faci o firma de advertising, faci o firma de soft, mica producție, restaurant, fast food etc fă-o frate cu gândul afara. Nu contează cât de mic ți se pare ca ești, ca ești la început, ca nu ai bani. Dacă nu îți imaginezi măcar momentul când ieși cu afacerea peste granița ești pierdut.
Pierzi oportunități imense. Granițele nu exista. Granițele în business sunt doar în mintea noastră. UE este fix aceeași tara cu aproape aceleași reguli ca Romania când vine vorba de afaceri. Ce vinzi în România vinzi la fel de ușor sau chiar mai ușor și în UE. Ce produci aici poți exporta foarte ușor dincolo dacă oferi calitate și ești serios. Nu e rocket science. Si sunt oportunități imense pentru ca China pierde teren. Producția de lucruri diverse, de larg consum este o super oportunitate. Sunt lucruri care nu mai merita sa le aduci din China datorita costurilor de transport. Știți cât costa azi un container cu livrare în Rotterdam? Va zic eu 19700 USD. Știți cam ce oportunitate e asta?
Ce puteți produce? Chestii ușoare, voluminoase și ieftine. Orice. Alea nu merita aduse din China și nu le face nimeni în UE.
Dacă ar fi sa scriu chestia asta pe toți pereții, pe toate podurile asa cum e scris "Basarabia e România" asta as scrie sa vadă toti "Think global from the beginning".
România este balta mica încă. Oamenii nu au puterea de cumpărare din vest. De aceea este o prostie sa te adresezi doar acestei piețe și mai ales sa pornești o afacere gândindu-te cum o sa o dezvolți aici. Doar un oraș măricel din Germania are putere de cumpărare cât toată România. Și merita orice efort ca să ajungi acolo. Odată ajuns, odată stabilite flowurile credeți-mă ca exista "riscul" major sa descoperiți ca sunteți mai buni ca ei, cu mult mai buni ????
Și va mai spun o chestie. Cele mai bune afaceri nu le faci neapărat cu tarile vestice. Toți se bat pe Germania, pe Franța sa prindă export acolo, sa ofere un serviciu IT acolo, sa vândă ceva acolo. Cele mai bune oportunități sunt exact în zonele acelea pe care le desconsiderati: Africa, Orientul Mijlociu, Statele BRICS, America de Sud etc. Acolo se fac super bani acum pe orice. Africa și Orientul Mijlociu au nevoie de orice, consuma orice le vindeti. Le puteți vinde orice vreți de la materiale de construcții la miere sau încălțăminte, de la profile termopan la carne, de la cosmetice la metalo-chimice, de la îngrășăminte la produse medicale. Orice
Totul este sa va lăsați mintea sa creadă ca exista asa ceva. Este un moment de super oportunități în business și cel mai bun moment din istorie ca sa începeți ceva. Este atâta nevoie de orice, producție, servicii orice încât este imposibil sa nu reușiți. Sincer ne apropiem de momentul când numai cine nu vrea și nu poate nu își face o afacere. Eu urăsc sa ma uit în urma și sa ma gândesc "bai prost am fost, puteam sa ma bag atunci pe minat bitcoini doar am știut sau puteam sa cumpăr atunci nu știu ce teren ca doar banuiam ca se face Mall lângă sau puteam sa stau o secunda și sa ma gândesc după ce am citit asta
" bai dar dacă prostu' asta chiar are dreptate și eu dorm angajat pe undeva? "


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”