De citit!

De citit!

În timp ce lumea urmărește consolidarea militară a Kremlinului de-a lungul graniței cu Ucraina, armata irlandeză este îngrijorată de activitatea navală rusă în propria curte. Aici exercițiile rusești vor avea loc periculos de aproape de cablurile de comunicații submarine strategice care reprezintă un element trecut cu vederea al unei potențiale escaladări rusești: un efort de a orbi lumea privind evenimentele care se desfășoară în Ucraina.

Înarmat cu un set sofisticat de capabilități cibernetice, guvernul rus s-a bazat de multă vreme pe atacuri distructive care degradează sau distrug sistemele, cum ar fi cel care a oprit rețelele electrice din Ucraina în 2015. În plus, Rusia are o rețea largă de actori, de la agenții de stat la companii-paravan și criminali cibernetici, care desfășoară o serie de operațiuni cibernetice și de informare împotriva inamicilor regimului Putin. Dar armonizarea tehnologiei de către Rusia nu se referă doar la cod și tastaturi: dacă atacatorii pot deteriora, distruge sau pur și simplu întrerupe alimentarea infrastructurii fizice de internet, cum ar fi cablurile submarine, pot perturba comunicațiile prin internet într-o zonă țintă pentru a provoca panică și neliniște publică, pot submina activitatea economică și pot perturba fluxul de comunicații guvernamentale și ale cetățenilor.


Când Rusia a invadat și a anexat ilegal Crimeea în 2014, una dintre primele sale acțiuni a fost tăierea unui cablu submarin care leagă peninsula de lumea exterioară. Această conexiune la internet întreruptă a oferit Kremlinului un alt avantaj asupra regiunii și a limitat vizibilitatea lumii în fazele incipiente ale conflictului din „zona gri” (un termen folosit pentru a desemna un conflict care scade sub pragul războiului). Acest lucru arată că Kremlinul recunoaște importanța dimensiunilor fizice ale controlului și constrângerii online. Pe plan intern, de exemplu, statul exercită mai mult control asupra infrastructurii fizice a internetului, forțând companiile să instaleze mai multă tehnologie de supraveghere și filtrare. Iar atunci când mecanismele digitale de control eșuează sau sunt insuficiente, statul recurge la constrângerea fizică a cetățenilor și a angajaților străini din domeniul tehnologiei.


În ultimele două decenii de doctrină militară rusă a existat, de asemenea, un accent tot mai mare pus pe importanțasoftware-ului, hardware-ului și controlului cognitiv în conflictul modern. Această perspectivă nu necunoscută oficialilor occidentali. Cel mai recent, șeful forțelor armate ale Regatului Unit a avertizat că activitatea navală rusă ar putea amenința cablurile submarine și ar putea permite Moscovei să perturbe traficul global de internet, potrivit unei analize Atlantic Council.

Scenarii pentru tăiere

În criza actuală, observatorii ar trebui să urmărească singurul cablu submarin care transportă trafic global de internet direct în Ucraina: cablul din strâmtoarea Kerci, instalat în 2014 de Rostelecom, compania de telecomunicații de stat a Rusiei. După anexare, furnizorii de servicii de internet (ISP) din Crimeea au început să folosească cablul pentru a direcționa traficul de internet prin Rusia. Însă pentru că impactul imediat ar fi resimțit în primul rând în Crimeea, Kremlinul ar putea să se gândească de două ori înainte să facă o astfel de mișcare.


Dacă conflictul privind Ucraina se intensifică, Kremlinul ar putea calcula că o astfel de mișcare merită riscul dacă ar întrerupe comunicațiile prin internet și în restul țării. În acest scenariu, mijloacele militare și de informații ruse din Crimeea ar putea avea probleme cu accesul la internet. Dar, în același timp, ar putea crea panică în restul Ucrainei și ar putea limita vizibilitatea comunității internaționale asupra acțiunilor ulterioare ale Rusiei – în concordanță cu dorința Kremlinului de a accepta unele costuri pentru invadarea și exercitarea forțată a controlului asupra Ucrainei.

Traficul de internet din Ucraina este transmis și prin cabluri terestre, cum ar fi fibră optică, linii de comunicații transfrontaliere . Armata rusă ar putea întrerupe alimentarea facilităților furnizorilor de servicii de internet (care furnizează trafic de internet utilizatorilor) și punctelor de schimb de internet (care schimbă trafic între ISP-uri). Aceste componente fizice din Ucraina transportă trafic global de internet, așa că întreruperea lor ar avea un impact asupra sferei internaționale și ar forța o parte din trafic să fie direcționat în jurul Ucrainei, dar cele mai grave efecte s-ar resimți în țară, deoarece aceste componente livrează în principal net ucrainenilor.

În scenariul cel mai dăunător la nivel global, armata rusă ar putea viza oricare dintre zecile de cabluri submarine care leagă alte părți ale Europei la internetul global. De exemplu, există șaisprezece cabluri submarine care ajung în Irlanda, unde Rusia este pe cale să organizeze „exerciții navale”, iar tăierea unora dintre acele cabluri – care se conectează la Norvegia, Regatul Unit, Islanda și Statele Unite – ar afecta fluxul de trafic global de internet și poate dura câteva ore sau chiar zile pentru a se repara. De asemenea, ar putea izola considerabil acele țări de la alte evenimente mondiale.

Pe lângă pregătirea pentru operațiunile cibernetice dăunătoare ale Rusiei împotriva Ucrainei, precum și a țărilor pe care președintele rus Vladimir Putin le consideră a fi pro-Ucrainei , Kievul și aliații săi trebuie să se pregătească pentru potențiala țintire a cablurilor de internet. Moscova știe că informația este vitală într-o criză și că controlul sau întreruperea completă a fluxului acesteia poate oferi avantaje strategice importante. SURSA: ziare.com


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...