De citit!

De citit!

Reportajeisback : „Prețul actual al energiei reprezinta în primul rand eșecul clasei politice și trădarea din interiorul statului român. Abia după aceea trebuie sa ne uitam la contextul internațional.
Este un subiect complex pentru care mi-ar trebui un vlog sau o carte. Putem discuta context, putem discuta strategie energetica pe mai mulți ani dar o sa ma rezum strict la ce trebuie făcut URGENT de statul roman. Poate vede vreun partid.
1. Redeschiderea la capacitate maxima a CE Oltenia și a minelor de carbune asa cum sunt ele bune sau proaste. Deocamdată fără CE Oltenia statul roman are deficit de energie în cel mai prost moment posibil. Închiderea CE ajuta doar Germania care astfel preia rolul principal în exportul de energie electrica în Ungaria în locul României. As da cu pumnul în masa în fata oricui pe acest principiu. Când firmele românești se închid și populația plătește enorm pentru energie, nu acceptam opozitie de la nimeni. Fuck them all. Este linia roșie. Înțelegeți bai politicienilor mărunți și trădători?
2. Plan concret rapid pentru reactoarele 3-4 la Cernavodă. As negocia la sânge pentru tehnologie și implementare cu americanii, canadienii și francezii. Poate chiar cu Coreea de Sud. Nu mai stam. Cine ne face un preț bun și corect sa se apuce urgent de treaba. Bani sunt pentru asta. Orice banca din lumea asta îți finanțează asa ceva. Abia după aceea putem închide CE Oltenia. Cu aceste 2 reactoare suplimentare România devine exportator net. E prea mult? Nu e problema, trecem toata tara pe electric. Pe popor nu îl interesează cum se încălzește sau ca folosește curent în loc de gaz.
3. Plafonarea prin lege a profitului distribuitorilor de energie la 5-10% (necesita analiza) . Oricum dacă ma intrebati pe mine privatizarea distribuției de energie a fost cea mai mare greșeală. Și credeți-mă ca sunt liberal pana în vârful degetelor. Toate tarile pe care le admiram din vest pentru economiile minunate de piață nu au privatizat aiurea orice. Anumite domenii strategice trebuie sa rămână alte statului. În plus privatizarea nu a adus beneficii concrete pentru romani. As da un pachet de legi foarte dure pentru firmele astea gen EON, CEZ, Enel etc. Ar umbla ca pe oua aici. Nu le convine sa se ducă la mămicile lor acasă ca să plimbam niște hârtii suntem și noi în stare. Probabil ca vor comenta unii și ca ne vom ridica în cap UE pe anumite zone însă repet, de aceea avem nevoie de politicieni cu coaie care sa apere interesele României.
4. Platoul Neptun de gaze din Marea Neagra dar și alte perimetre. Exploatarea trebuie sa se facă de către statul roman pe principii norvegiene. E nevoie de investiții mari acolo de peste 7-11 miliarde dar beneficiile depășesc 80 de miliarde. Adica cheltui 10 miliarde și faci 80 miliarde. Deci o afacere foarte, foarte bună finantabila direct de orice banca din lume. Aceasta investiție trebuie făcută direct de statul roman prin Romgaz pentru ca nu exista alt motiv ca statul sa se asocieze. Este cel mai bun moment posibil. Statul roman trebuie sa negocieze un împrumut internațional la dobânda foarte bună. Tehnologia o plătește. Nu e nevoie de asociere cu nimeni. Asta e subiectul de discuție cu SUA și asta este adevărată carte pe care trebuie sa o joace politica externa. România ar putea deveni exportator net de gaz și total independenta energetica.
5. Statul roman trebuie sa negocieze direct cu Rusia achizitia de gaze. Nu vrea Rusia sa vina la masa? Atunci as investiga mai atent Lukoil, Alro și cam tot ce au prin România etc. Si asa au închis sau fac evaziune fiscala. Nici o pierdere. Poate înțeleg rusii. În plus le-aș zice ungurilor clar, dacă vreți gaze românești ne asigurați backup la negocierile cu Rusia. Asta inseamna curaj în politica externa bai găinilor de politicieni. Mai rău ca acum nu se poate. Plătim cel mai mare preț din Europa. Asa ca nu aveți nimic de pierdut.
6. Statul roman nu trebuie sa decapitalizeze companiile românești de energie. Este o mizerie absoluta sa faci asta în acest context. Profiturile companiilor românești de energie trebuie sa meargă în investiții și nu în pensii speciale și furaciuni. Dacă tot vrem sa ne atingem de profitul Hidroelectrica, Romgaz etc atunci le luam jumate din bani și banii aia se duc strict în subvenționarea unui plan de energie verde național cu focus pe IMM-uri și după pe populație. De ce IMM și nu mari companii sau populatie? Gândiți logic.
Aceste 6 puncte simple sunt doar o mica parte dintr-o strategie energetica naționala. Suntem aici doar din incompetenta, reavointa și trădarea de tara crasa a unor elemente politice. Nimic în lumea asta nu poate împiedică România sa realizeze aceste 6 puncte. Ba chiar este un context perfect.
Bineînțeles mai sunt 1000 de lucruri mărunte care pot fi făcute. De exemplu susținerea companiilor care sunt dependente in producție de energie, un plan gen casa verde dar mult mai amplu și bine pus la punct, maturat un pic intermediarii din energie etc.”


populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

3 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

4 Așa o fi?

5 Fosta judecătoare de la CCR Simona-Maya Teodoroiu a murit la doar 55 de ani