De citit!

De citit!

Pe măsură ce UE vizează rușii bogați pentru a-l presa pe președintele Vladimir Putin să pună capăt războiului împotriva Ucrainei, Elveția, un bastion financiar, devine un jucător cheie după ce a decis să rupă neutralitatea sa istorică și să impună sancțiunile europene.

Deși cifrele cuprinzătoare sunt greu de găsit, datele de la Banca Reglementărilor Internaționale(BRI) cu sediul la Basel arată că rezidenții și companiile din Rusia dețineau 11 miliarde de dolari în conturi bancare elvețiene în septembrie, mai mult decât dublul celor aproximativ 5 miliarde de dolari din Marea Britanie.

Chiar și această cifră subestimează grosolan amploarea bogăției Rusiei în Țara Cantoanelor, deoarece nu include conturile de brokeraj, investițiile sau activele deținute prin companii offshore, potrivit Bloomberg. Unii analiști estimează că oligarhii au 300 de miliarde de dolari ascunși în băncile elvețiene – echivalent cu aproape 40% din economia țării!

O parte din aceste active vor fi acum supuse înghețării după ce guvernul elvețian a renunțat la neutralitate și a adoptat sancțiunile UE asupra sutelor de oficiali și entități din Rusia.

UE a adăugat șase dintre cei mai bogați afaceriști ai Rusiei pe lista de sancțiuni, inclusiv Alexei Mordașov, Mihail Friedman, Petr Aven, Alisher Usmanov, Ghenadi Timcenko și Alexander Ponomarenko.

Cu o avere estimată la 19,7 miliarde de dolari, Usmanov este unul dintre cei mai bogați locuitori ai Elveției. Deține o proprietate de lux de-a lungul lacului Geneva, o acțiune majoră în USM, un grup de investiții rus, și controlează ziarul Kommersant.

Timcenko(11 miliarde de dolari) are proprietăți în cartierul șic Cologny din Geneva, controlează Volga Group, o firmă de investiții cu sediul în Rusia, cu interese în energie, transport și construcții, și îl cunoaște pe Putin din anii 1990. Este co-fondatorul companiei de comercializare a petrolului Gunvor Group, cu sediul la Geneva.

Un alt magnat rus cu legături strânse cu Elveția este Viktor Vekselberg, un înfocat colecționar de ouă Faberge. Are o avere de aproximativ 17 miliarde de dolari.

Chiar și dincolo de acele bogății extreme, elita rusă a devenit de mulți ani o prezență constantă în hotelurile de cinci stele și buticuri de bijuterii și ceasuri de pe Bahnhofstrasse din Zurich și pe Rue du Rhone din Geneva, depășind orașe ca Londra sau Munchen.

Banii au venit în Elveția ori de câte ori Rusia a trecut prin vremuri tulburi în istoria recentă. Când Europa și SUA au impus Rusiei a treia rundă de sancțiuni după capturarea Crimeei în 2014, s-a înregistrat o creștere de peste 13% a depozitelor rusești în Elveția, arată cifrele BRI.

După o perioadă de declin, a existat o nouă creștere a depozitelor în ultimii doi ani, pe măsură ce relațiile s-au înrăutățit din nou.

Singura industrie neatinsă de sancțiunile occidentale sunt afacerile de comerț cu petrol cu ​​sediul în principal în Geneva și Zug. Aproximativ 80% din mărfurile rusești sunt tranzacționate prin Elveția. SURSA: National.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA