De citit!

De citit!

Reportajeisback : Știți cum sta căprioară și se uita la faruri? Asa stam noi acum. Scuzați-mă ca scriu mai rar dar desfășurarea evenimentelor nu îmi lasă timp. Sa le luam pe rand cu overview:
1. Tot mai multe voci anunță criza economica și mai ales o criza alimentara. Vestea proasta este ca suntem deja în criza și e începutul. Ma tot gândesc cum sa scriu ca să nu par vreun conspiraționist ieftin. Ce vedem acum este un război (comercial deocamdată) între China/Rusia și occident. Dar mai bine va dau fapte succint ca sa faceți legătura:
- Înainte de pandemie, lumea occidentala era deja sub presiunea datoriilor statelor care depășeau 100% din PIB. Eram în buza unei crize deja.
- pentru mine apariția COVID din China, eforturile Chinei de a ascunde asta și desfășurarea ulterioara a evenimentelor îmi sugerează ca COVID nu are cauza naturale. Nu o sa știm adevărul curând dar eu nu cred ca virusul asta a avut cauze naturale și cred ca a fost mai degrabă o arma biologica. China a fost marele câștigător economic. Probabil ca COVID trebuia sa macine și sa slăbească economic occidentul multă vreme dar și social. COVID parca a fost gândit perfect sa lovească în democrații și a fost ajutat enorm de propaganda intensa pentru generarea de conflicte sociale. Nu uitați ca China este închisă pentru străini chiar și acum.
- occidentul a reacționat la pandemie prin tipărire de bani pentru a evita o criza financiara catastrofala și pentru a putea răspunde urgentelor sanitare. Rezultatul este asa numitul fenomen de helicopter money, care a crescut și mai mult riscurile de inflație și de criza. Dar fără asta cine știe ce se întâmpla.
- când începuse sa fie evident ca epidemia începe sa piardă din forță, rusii au început sa crească preturile la petrol și gaze, chinezii au început sa scurtcircuiteze lanțurile de producție globale. În tandem. Va dau doar cazul clar, de manual al BASF, o firma mare germana producătoare de chimicale "strategice" pentru mai multe industrii dar dependenta direct de China și Rusia pentru anumite produse chimice. China deliberat și pervers a blocat puncte critice ale industriei mondiale. Chipurile low tot de ei sunt blocate afectând industrii variate. Da, de acord, inflația generala are și o componenta de creștere a consumului pe anumite zone dar..dar...dar va rog sa nu fim naivi. Principala cauza este blocarea deliberata de catre China a anumitor produse strategice și creșterea preturilor la petrol și gaze de către Rusia. Și sa nu credeți ca nu se știu aceste lucruri la cel mai înalt nivel.
- după care Rusia ataca asa cum știți Ucraina. Atacul are ca fundament doua obiective. Cucerirea acesteia (nu le-a ieșit) și blocarea exporturilor de alimente. Plus gazul ucrainean din zona marii Azov și controlul conductelor spre occident. Deja Rusia controla Siria ca să blocheze conductele de gaz și petrolul dinspre tarile arabe. Rezultatul și obiectivul este tot inflație, criza și gaz pe foc.
- nu sta nici China deoparte și la acest moment prin lockdownurile nejustificate și ample din marile zone manufacturiere, alimentează inflația mondiala. E bomba cu ceas. Efectele se vor simți în doar câteva luni.
___________________
Trebuie sa fii cel puțin naiv sa nu înțelegi ca tandemul Rusia-China vrea sa arunce în aer economiile vestice și sa creeze haos social. E un război economic aproape total. De ce? E mult de scris. Motivele sunt complexe.
____________________
Revenind la România și interesele noastre. Punctez pe scurt:
1. Masurile guvernului sunt stupide. Amânarea ratelor, bani în plus la anumite categorii de pensionari înseamnă inflație. Nu ajuta pe nimeni. Statul ar trebui sa reducă cheltuielile cu aparatul bugetar, sa dea afara bugetari acum cand economia geme de lipsa forței de munca, sa taie pensiile speciale, sa aducă bani din fonduri europene, sa facă investiții. Tot statul ar trebui sa reducă accizele la benzina, sa taie TVA la energie și sa crească gradul de colectare în zonele de mare evaziune și nu hartuind aiurea firmele de buna credință cum fac acum. Ce fac ei acum e doar populism și prostie. Vor amplifica criza din România.
2. Starea de urgenta din Ungaria e un mare semn de întrebare. Temerea mea este sa nu ascundă și o componenta de destabilizare prin Transilvania. Vi se pare SF. Sper sa fie. Totuși statul roman s-a răzgândit brusc în privința MIG-urilor. Pe de alta parte Orban are o agenda proprie și își pregătește terenul pentru un regim totalitar tot mai evident. Semnalul ca urmează criza și puneți-vă centurile a fost dat de americani. La noi politicienii sunt prin vacanta.
3. Piața muncii este blocata. Nu mai ai pe cine sa angajezi cam pe nicaieri. Nu știu ce se va întâmpla. Am auzit recent ca ar fi plecați peste 8 milioane de români din tara. Dacă este adevărat este jale. Tot zilele trecute era o știre ca în 10 ani România pierde 10% din forța de muncă în mod natural și nu are cine sa o înlocuiască. Din experienta mea pot sa va spun ca am ajuns sa stam permanent cu anunțurile de angajare deschise deși avem un churn de personal mult, mult sub media pieței. Personal ma uit cu atenție spre Turcia. Am experiente pozitive cu turcii, sunt specializați și dornici de munca. Nu vad alte soluții pe viitor.
4. Piața imobiliară este blocata. Numărul tranzacțiilor este în scădere dramatica. Preturile afișate pot creste dar cumpărători nu sunt. Chestia asta merita un articol separat. Deocamdată sursele mele sunt dezvoltatorii pe care ii cunosc și agenți imobiliari. În curand vom avea primele probleme anunțate oficial.
5. Când 30% din tarile lumii au restricționat anumite exporturi de alimente sau resurse strategice gen petrol, gaze poate ca și statul roman ar trebui sa se asigure ca avem pâine la primăvară pe masa. Cea mai mare greșeală și o greșeală fatala a politicienilor ar fi ca România să nu aibă pâine pe masa și ulei când suntem unul din cei mai mari producători din lume de grâu si floarea soarelui. Sper sa înțeleagă ca soarta lor depinde de asta.
Sper sa reușim sa scriem mai des și mai detaliat. Timpul va fi o resursa foarte prețioasă în următoarea perioada. Paradoxul este ca în ciuda aspectelor negative, criza înseamnă oportunități înseamnă și curățenie.
Mergeți în vacante, cumpărați-vă ce aveți nevoie și relaxati-va. De inflație nu scapă nimeni.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”