De citit ce spune George Friedman despre Polonia „ca mare putere”

De citit ce spune George Friedman despre Polonia „ca mare putere”

<< În cartea mea, „The Next 100 Years”, publicată în 2009, am susținut că Polonia va deveni o putere dominantă în Europa continentală, în următoarele decenii. Diverși oficiali politici și militari par să admită în sfârșit această idee. Cel mai recent, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a semnat un nou parteneriat strategic bilateral, pentru 2030, cu Varșovia. În timpul semnării, Wallace a spus că Polonia va avea în curând cea mai mare armată din Europa și i-a lăudat sprijinul puternic pentru Ucraina. Și, deși ar putea fi o ușoară exagerare, faptul că el a spus asta atestă cât de cât starea afacerilor militare poloneze >>, scrie George Friedman, pentru Geopolitical Futures .

<< Având în vedere starea Poloniei din 1939 până în 1991 – adică de la împărțire și continuând cu ocupația sovietică – se poate ca previziunea mea să fi părut neîntemeiată la acea vreme. Dar raționamentul meu a fost sănătos, geopolitic vorbind. Am crezut că Rusia va exercita presiuni puternice pe flancul său vestic pentru a construi adâncime strategică. NATO, care a fost formată ca o forță de apărare reciprocă pentru a funcționa ca o singură forță, nu ar putea comanda toate forțele europene; ar putea să-i direcționeze, în primul rând, numai pe cei care au un interes în desfășurarea trupelor. Deși mai multe țări europene se potrivesc acestei descrieri, țara cu cea mai bună capacitate de a bloca Rusia și cel mai mare interes în acest sens a fost Statele Unite. Și dacă vroiau vreodată să oprească avansurile rusești, Polonia era esențială. Are un front larg care se confruntă cu un potențial avans rusesc și ar asigura deplasarea forțelor în Marea Baltică sau spre sud, spre Ungaria și România. Polonia este, cu alte cuvinte, fundamentul geografic pentru apărarea Europei.

Posibilitatea unui avans rusesc a devenit cu atât mai reală după revoluția ucraineană din 2014, împotriva unui președinte pro-rus. Moscova a văzut revolta ca un eveniment de transformare, care i-a transformat un aliat într-un satelit al SUA și a început să-și pregătească armata în consecință.

SUA au înțeles posibilitățile pe termen lung pe care Rusia le crea. În timp ce o mare parte din Europa de Est a vrut să rămână în afara oricărei confruntări ruso-americane, Polonia nu a avut acest lux. Amenințarea reciprocă a Rusiei a stat la baza relației americani-poloneze, care, alături de aliați activi precum Marea Britanie, a stat la baza unei strategii anti-ruse. Washingtonul a început astfel să transforme Polonia într-o forță militară autosuficientă, prin furnizarea de arme și pregătire, ca și prin construirea infrastructurii necesare pentru a găzdui o prezență americană majoră în cazul unui război.

Argumentul pe care l-am prezentat a fost acela că Polonia, amintindu-și emoțional de ocupația sovietică și înțelegând (în mod corect) că orice război purtat va fi purtat în interiorul granițelor sale, a îmbrățișat ideea creării unei forțe autosuficiente cât mai curând posibil. Era pariat că o relație strânsă cu Statele Unite îi va conferi și un rol dominant în Europa de Est. De la Obama la Trump și la Biden, echipamentele, informațiile și antrenamentele au trecut în Polonia.

Fluxul masiv de arme și pregătirea unei forțe militare au oferit Statelor Unite o bază sigură de la care acum poate aproviziona Ucraina. De asemenea, i-a oferit o forță disponibilă pentru a se deplasa către est, dacă este necesar. Secretarul britanic al apărării ar trebui să fie un judecător competent în ceea ce privește armamentul Poloniei și dorința de a se angaja, așa că afirmația potrivit căreia Polonia va deveni forța militară preeminentă din peninsula europeană este, cred, rezonabilă. Este capabil să se implice și, cu siguranță, are șansa să prevaleze dacă războiul evoluează în acest fel.

Puterea militară nu este suma totală a puterii naționale, desigur. Dar aș susține că Polonia a devenit puternică pentru că este utilă strategiei SUA, în ciuda bagajului acestei dependențe. Puterea națională depinde de o fundație economică, una care nu este concepută doar pentru a construi arme, ci și pentru a folosi economia ca armă defensivă și ofensivă. Până când Polonia nu face acest lucru, nu poate pretinde că este o mare putere. Dar trebuie amintit că Statele Unite și-au revenit din Marea Depresiune și și-au reconstruit economia prin al Doilea Război Mondial. Un război de succes poate secătui o țară și apoi o poate împuternici. Numărul de companii care își înființează magazinul în Polonia sugerează că prognoza mea mai largă ar putea fi corectă. Dar războiul trebuie să se încheie în mod favorabil, iar economia poloneză trebuie să fie pregătită să găzduiască oportunitățile economice. Dacă o face și este, este posibil ca puterea poloneză să nu domine Europa, dar cu siguranță va fi esențială în formarea acesteia. >>


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat