De citit/Bayraktar, drona care a băgat spaima în ruși, a fost botezată după ginerele lui Erdogan!

De citit/Bayraktar, drona care a băgat spaima în ruși, a fost botezată după ginerele lui Erdogan!

Bayraktar, drona-vedetă în războiul din Ucraina este fabricată de compania ginerelui președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și denumită după numele de familie al acestuia.

Ucrainenii au făcut un ”imn al războiului” cu numele dronei turcești după ce dispozitivul a distrus convoaie de tancuri rusești. Imnul a devenit în scurt timp viral.

Bloomberg a explicat într-o analiză din aprilie 2021 cum a contribuit Selcuk Bayraktar, patronul companiei care fabrică dronele și soțul mezinei lui Erdogan, la schimbarea cursului conflictelor din Libia și Azerbaidjan.

Fost student la MIT, Bayraktar a jucat un rol esențial în ridicarea Turciei pe scena producătorilor internaționali importanți de drone armate. Spre exemplu, arată Bloomberg, în 2020, avioanele fără pilot TB2 ale companiei Baykar au fost folosite cu efect devastator de guvernele din Tripoli și Baku, ambele aliate turce.

Bayraktar (42 de ani), al cărui nume de familie înseamnă „cel care poartă steagul/stindardul”, împărtășește ambiția lui Erdogan de a consolida puterea militară a Turciei pe plan internațional.


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”