Armata Rusiei nu a reușit nici acum să preia controlul asupra spațiului aerian ucrainean și continuă să se confrunte cu probleme logistice și de aprovizionare cu alimente, a declarat miercuri un înalt oficial al Pentagonului, citat de Le Figaro .

„Sunt în întârziere în ceea ce privește planurile” inițiale, a precizat acest oficial, care a preferat să-și păstreze anonimatul. Dar „au în continuare o forță enormă de luptă la dispoziție și vor depăși dificultățile lor”.

Statele Unite se tem de o multiplicare a victimelor civile în Ucraina, în momentul în care armata rusă pare decisă să bombardeze marile orașe pentru a forța marile orașe să capituleze, a adăugat acesta.

„Anticipăm o utilizare sporită a artileriei când se vor apropia de centrele urbane și vor încerca să le încercuiască”, a continuat oficialul Pentagonului. „Este tipic la un asediu: când vrei să încercuiești un centru urban și să-l supui, să-l forțezi să capituleze, artileria devine o armă foarte utilă”, a explicat el. „Dar ceea ce ne îngrijorează este că devin mai agresivi, mai puțin preciși și mai puțin selectivi” în loviturile de artilerie.

Circa 82% din dispozitivul rus amplasat de mai multe săptămâni la granițe este de acum angajat în Ucraina, potrivit sursei citate. Cu toate acestea, nu există nicio „mișcare notabilă” a forțelor rusești spre Kiev sau Harkov în raport cu ultimele două sau trei zile, a afirmat el.