De citit/„Șeful serviciilor de informații franceze a demisionat pentru că nu a estimat ce se va întâmpla în Ucraina”

De citit/„Șeful serviciilor de informații franceze a demisionat pentru că nu a estimat ce se va întâmpla în Ucraina”

Capacitatea Ucrainei de a rezista agresiunii militare a Rusiei timp de aproape două luni a fost o surpriză pentru serviciile de informații din toate țările care au făcut prognoze în această privință, a declarat secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, într-un interviu pentru BBC.

„Nici un singur serviciu de informații din lume nu a acordat țării noastre mai mult de 21 de zile. Șeful serviciilor de informații franceze a demisionat pe 31 martie pentru că nu a estimat ce se va întâmpla”, a spus el.

Ucraina a început în toamnă pregătirile pentru apărare

Potrivit acestuia, Ucraina a început în toamnă pregătirile pentru apărare în fața invaziei Federației Ruse.

„Începând din octombrie-noiembrie (n.r. - 2021), am comunicat cu un număr mare de delegații - din SUA, Marea Britanie, alte țări - și le-am explicat de ce nu țin cont. Au numărat tancuri, arme, alte lucruri, iar eu am spus: avem arme despre care puțini oameni știu. Aceasta este voința poporului nostru de libertate. Vom lupta până la unu, dar nu vom pleca de aici, pentru că acesta este pământul nostru”, a subliniat Danilov.

Totodată, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei a subliniat că, chiar și cunoscând data viitoare a atacului, conducerea politică nu poate „anunța” public poporul.

Războiul cu Rusia va continua până în 2035

Potrivit lui Aleksei Arestovici, consilierul președintelui Zelenski, războiul cu Rusia va continua până în 2035.

Autoritățile știau despre pregătirea invaziei ruse, dar se așteptau să înceapă pe 22 februarie.

Autoritățile ucrainene erau conștiente de pregătirile rușilor pentru un război pe scară largă împotriva Ucrainei, dar se așteptau ca invazia să înceapă pe 22 februarie și nu pe 24 februarie, susține Aleksei Danilov.

"Ne-am dat seama ce se va întâmpla pe teritoriul ţării noastre. Mai mult, data atacului nu a fost 24 februarie, ci 22 februarie. Trebuia să atace ţara noastră pe 22 februarie în formatul care este acum", a spus el.

Danilov a adăugat că singurul lucru la care Ucraina nu se aștepta a fost ca teritoriul Belarusului să fie implicat în război.

Potrivit lui Danilov, când prima coloană de tancuri rusești a intrat pe teritoriul regiunii Lugansk, la ora 3.40, membrii Consiliului de Securitate și Apărare Națională pregătiseră deja actele legale care urmau să fie adoptate.

„Și oricine spune că nu ne-am pregătit pur și simplu nu înțelege cum se întâmplă totul”, a adăugat el.


Danilov a menționat că dovada pregătirii autorităților ucrainene pentru invazia rusă este că timp de 50 de zile Ucraina a respins cu succes atacul trupelor ruse.

Potrivit șefului Consiliului Național de Securitate și Apărare, în seara zilei de 22 februarie, ofițerii de informații ucraineni aveau dovezi că rușii au primit ordin de atac, dar apoi comandamentul rus a schimbat data la 24 februarie.

Danilov a mai explicat că la 1 ianuarie a intrat în vigoare legea „Cu privire la rezistența națională”, care a creat batalioane de apărare teritorială. Autoritățile ucrainene au pregătit din timp planuri pentru eliberarea organizată de arme de foc pentru apărarea teroristă. După cum a remarcat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, toate acestea arată pregătirea autorităților ucrainene pentru un război la scară largă cu Federația Rusă.

La 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care Rusia recunoaște independența „Republicii Populare Donețk” și „Republicii Populare Lugansk” și acorduri cu fiecare dintre ele privind cooperarea în materie de apărare, după care echipamentul militar rusesc a intrat deja deschis pe teritoriul ucrainean ocupat de separatiști.

La 23 februarie, în ajunul începerii unui război la scară largă, Consiliul Național de Securitate și Apărare a recomandat președintelui și Radei Supreme să introducă starea de urgență. Seara, deputații poporului au declarat stare de urgență în Ucraina .


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...