De citit/Semne că războiul din Ucraina a trecut la o nouă fază

De citit/Semne că războiul din Ucraina a trecut la o nouă fază

La puțin peste o lună după ce primele rachete balistice au lovit aeroportul internațional din Kiev, campania rusă a fost perturbată și deraiată de rezistența ucraineană încăpățânată și în ultimele zile de contraatacuri agile pe mai multe fronturi, HotNews.ro .

Tun autopropulsat rusesc anihilat în SumîFoto: Twitter

Forțele ruse păstrează o superioritate numerică considerabilă - dar nu copleșitoare. Grupurile lor blindate s-au luptat împotriva armelor antitanc furnizate de Occident și a dronelor Bayraktar turcești. Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit lovituri importante și este acum întărită cu mii de rachete Stinger fabricate în SUA, potrivit CNN .

Sprijinul logistic slab, tacticile îndoielnice, comunicațiile tactice defectuoase și dovezile tot mai mari ale moralului slab în rândul soldaților ruși au permis armatei ucrainene să oprească avansul Rusiei în mai multe regiuni și să înceapă o ușoară contraofensivă.

Toate acestea sugerează că acest conflict ar putea trece acum într-o nouă fază: un război de uzură în care rușii ar putea pierde mai mult teren decât câștigă și ar putea suferi probleme și mai mari de aprovizionare, deoarece ucrainenii le atacă și taie liniile extinse de aprovizionare.

Există indicii că armata rusă încearcă să compenseze acest lucru printr-o utilizare mai mare a lansatoarelor de rachete. La nord și la vest de Kiev, de exemplu, rușii par să sape mai degrabă decât să caute să avanseze, bombardând zone precum Irpin și Makariv, unde trupele ucrainene au un control slab.

În ultimele două săptămâni, s-a înregistrat o creștere a loviturilor cu rachete rusești, de la Lvov în vest la Jitomir în centrul Ucrainei și Nicolaev în sud, ținte principale fiind depozitele de combustibil, depozitele militare și aerodromurile.

Volodimir Zelenski, inspectând lansatoarele de rachete trimise de occident Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Contraofensivă ucraineană dă semne că poate

Un contraatac ucrainean care a început vinerila est de orașul Harkiv a dus la recucerirea mai multor sate, potrivit administratorului regional.

Oleg Sinegubov, administratorul regional Harkiv, a declarat că o serie de sate din jurul Malaia Rogan au fost reluate de forțele ucrainene. Satele se află la aproximativ 20 de kilometri de centrul Harkiv, care a fost aproape încercuit de forțele ruse din primele săptămâni ale invaziei.

Succesul forțelor ucrainene din jurul Harkivului a fost oglindit mai la nord, lângă orașul Șumi, unde trupele ucrainene au eliberat o serie de așezări.

Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra orașului Trostianeț din nord-estul Ucrainei, unde luptele cu soldații ruși au fost încrâncenate, a anunțat sâmbătă Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit AFP.

Un contraatac separat în sud, la aproximativ 103 kilometri nord-vest de Mariupol, a dus, de asemenea, la eliberarea a două sate de forțele ruse, potrivit administrației militare regionale Zaporojie.

Trostianet, urmele luptelor Foto: mil.gov.ua

Limbajul schimbător al Moscovei: o nouă strategie, reorganizare sau ascunderea eșecului?

Pe măsură ce campania lor terestră se năruie, oficialii ruși au afirmat că încercuirea orașelor ucrainene servește de fapt unui scop ulterior: să împiedice forțele ucrainene să se concentreze asupra regiunilor separatiste din Donbas.

  • Generalul colonel Serghei Rudskoi, prim-adjunct al șefului Statului Major al Rusiei, a declarat vineri că asediarea orașelor ucrainene și deteriorarea infrastructurii militare „ne permit nu numai să le blocăm forțele, ci și să le împiedicăm să-și întărească gruparea în Donbas”.
  • Dar comandamentul forțelor armate ucrainene nu pare convins de aceste intenții, spunând că unitățile ruse se reorganizează și se consolidează pentru a înlocui pierderile din luptă.
  • Evaluarea Statelor Unite este că armata rusă prioritizează acum în atacul asupra Ucrainei zona Donbas din estul separatist prorus al ţării, într-o posibilă încercare de a-şi creşte puterea de negociere în tratativele cu Kievul aflate în desfăşurare şi de a învălui trupele ucrainene de pe frontul estic, a declarat vineri un oficial militar american, potrivit Reuters.
    Forțele ruse ar putea urmări să continue războiul într-un mod mai restrâns, folosind Donbasul ca un nou punct de plecare, spun analiștii citați de Al Jazeera .
  • Pavel Eugenievich Felgenhauer, un analist militar rus cunoscut pentru publicațiile sale despre conducerea politică și militară a Rusiei, spune că vremea de primăvară timpurie și condițiile nerpielnice rezultate pe teren ar putea explica „pauza” Rusiei în încercările de a ocupa Kievul și alte orașe mari din nord și vest. „Campania de iarnă s-a încheiat practic. Vor fi inundații și mai mult noroi. În luna mai, totul va fi curat și apoi vine campania de vară, care cel mai probabil va fi decisivă”, a declarat Felgenhauer pentru Al Jazeera.
    Mai mult, șeful serviciilor de informații militare ucrainene susține că Rusia încearcă să împartă Ucraina în două pentru a crea o regiune controlată de Moscova, după ce nu a reușit să preia controlul asupra întregii țări, potrivit Reuters.

"De fapt, este o încercare de a crea Coreea de Nord și Coreea de Sud în Ucraina", a declarat Kyrylo Budanov, adăugând că Ucraina va lansa în curând un război de gherilă în teritoriul ocupat de Rusia.

Declarațiile de la Kiev vin în condițiile în care liderul autoproclamatei republici Luhansk a spus că ar putea organiza în curând un referendum privind aderarea la Rusia.

Toate acestea sugerează că o a doua fază a conflictului, posibil și mai sângeroasă, este pe cale să înceapă, în vreme ce Rusia încearcă să revigoreze o campanie terestră șovăitoare, în timp ce își dublează utilizarea rachetelor de croazieră și balistice.

Militari in regiunea Donbas Foto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

"Acum, Rusia trebuie să decidă ce să facă:fie pot escalada (războiul), fie dez-escalada", spune pentru BBC Phillips O'Brien, care este profesor de studii strategice la Universitatea din St Andrews

Dez-escaladarea ar fi cea mai rațională cale de acțiune și ar implica încercarea de a ajunge la un acord, dar "nu par a fi dispuși să facă acest lucru acum", a spus el.

O escaladare ar însemna fie reconstruirea armatei de la zero, fie "deschiderea unei cutii de viermi" prin recurgerea la arme chimice, biologice sau nucleare.

"Ori dez-escaladează (conflictul), ori îl escaladează, dar cu ceea ce au acum nu-și pot atinge obiectivul", a conchis el.

„Regimul lui Putin nu poate face față invaziei”

Potrivit expertului în Europa de Est, istoricul Wolfgang Eichwede, regimul președintelui rus Vladimir Putin s-a „împovărat cu o greutate căreia nu-i va putea face față” făcând referire la sângeroasa invazie a Ucrainei.

Rezistența va fi un factor destabilizator pentru agresor pe termen lung, scrie directorul fondator al Institutului Est-European, într-un articol pentru „Weser-Kurier” .

„Problemele economice sunt deja atât de mari încât ar trebui compensate în mod repetat prin acțiuni militare”, explică istoricul. Pe termen lung, un astfel de calcul nu aduce nimic bun., citează evangelisch.de.

„Și fosta Uniune Sovietică s-a prăbușit sub supraîncărcarea sa militară imperială”. Din perspectivă istorică, Putin nu numai că încalcă toate valorile ONU, dar „el acționează împotriva intereselor propriului popor”.

Ce poate face Occidentul / De ce victorii are nevoie Ucraina

Ucraina nu trebuie să câștige definitiv; trebuie doar să reziste suficient de mult pentru ca Rusia să fie convinsă să-și schimbe planurile. Atunci, pentru a-i ajuta pe ucraineni în continuare, Statele Unite și aliații săi pot pur și simplu să construiască pe ceea ce fac deja.

În același timp, totuși, SUA trebuie să fie precaute cu privire la modul în care aceste acțiuni apar la Moscova. Provocați prea mult, rușii pot interpreta greșit semnalele, iar Putin să atace ținte NATO. Acest lucru ar putea escalada în mod plauzibil la un război nuclear pe care nimeni nu-l câștigă, inclusiv Ucraina.

Surse: CNN ., Al Jazeera , AFP


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia