De citit...

De citit...

În data de 3 iunie 2022 , Bundestag-ul a votat cu 567 de voturi pentru și 96 de voturi împotrivă un amendament la Constituția Germaniei prin care se aprobă crearea unui fond special în valoare de 100 de miliarde de euro destinat refacerii capacității de luptă a armatei germane – Bundeswehr-ul. Acești bani vin în completarea bugetului obișnuit al Bundeswehr-ului estimat la aproximativ 50 de miliarde de euro pe an. Este un prim pas important chiar dacă propunerea legislativă trebuie aprobată și de Bundesrat, camera superioară a parlamentului german.

“This is the moment in which Germany says we are there when Europe needs us,” a transmis parlamentarilor ministrul de externe al Germaniei, doamna Annalena Baerbock care face parte din partidul Verzilor.

Nici domnul Scholz nu s-a lăsat mai prejos la nivel declarativ declarând cu această ocazie:

“Germany will soon have the largest conventional army in Europe within NATO.”

Ceea ce a determinat-o pe doamna Maria Zaharova, într-un moment de maximă luciditate, să declare:

“We take that as another confirmation that Berlin is on the path to a new re-militarization. We know only too well how that can end.”

Se încadrează acest moment în limitele snoavei care a tot circulat în ultima vreme? Doamna Zaharova pare să creadă că da. Pentru claritate, reiau snoava:

As a German I just wanna get some things straight. The entire western world wants us to:

  • Build up a huge army
  • March through Poland
  • Fight the Russians if needed

Just writing it down, so there is no misunderstanding in the future.

Dar hai să vedem ce primește fiecare categorie de forțe a Bundeswehr-ului. Conform dw.com , partea leului merge la aviație: aproximativ 41 de miliarde vor merge pe achiziția a 35 de aparate de generația a V-a, F-35 Lightning care vor înlocui bătrânele Tornado, 15 aparate Eurofighter ECR care vor fi configurate de Airbus pentru război electronic și SEAD , 60 de elicoptere grele de transport, CH-47F Chinook și, ultima veste, 7 aparate de supraveghere maritimă de tip P-8 Poseidon care vor înlocui P-3 Orion (doua in plus fata de cele cinci deja comandate). Iată o listă de pe urma căreia producătorii americani Lockheed Martin și Boeing vor realiza venituri frumușele la care se adaugă „firimiturile” care vor merge la Airbus ( 38 de Eurofighter Tranche 4 , pentru 5,4 miliarde de euro, dar din bugetul regulat al apararii). Despre FCAS, rămâne de văzut…

„The F-35 offers unique potential for cooperation with our NATO allies,” a spus ministrul apărării german, doamna Christine Lambrecht. Like the Tornado, the F-35 is designed if necessary to convey US nuclear weapons stored in Germany to their targets.

100 miliarde pentru armata germana

Tancul Leopard 2 A7 rămâne, cel puțin pentru mine, simbolul suprem al Bundeswehr-ului Sursa foto: wikipedia

Marina urmează în clasament cu aproape 20 de miliarde de euro care vor merge către noi corvete (2xK 130 Block II in plus), fregate (inca doua nave F 126 fata de cele patru deja comandate) și submarine U 212CD (in total patru unitati) dar și către proiectul unei nave mici de luptă, multirol, extrem de manevrabilă, proiect care mi-a atras atenția în mod deosebit. Ei o numesc: „multipurpose combat boats”. Acesta este, în opinia mea, un proiect de urmărit cu atât mai mult cu cât s-ar putea să fie foarte potrivit și pentru Forțele Navale Române.

Aproape 17 miliarde de euro vor merge la forțele terestre. Se vorbește de Marder, Fuchs dar și de drone, s-ar părea că Bundeswehr-ul a început să cumpere muniții pentru dronele Heron TP pe care le-a comandat deja în Israel. Pe termen lung se are în vedere un urmaș pentru Leopard.

„There will also be an investment in heavy weapons like tanks, but that is not the main focus,” a spus Matlé de la German Council on Foreign Relations. „For example, several billion are slated for modern communications technology, so that the troops can communicate through secure encryption. These are capabilities that are likewise essential in modern combat,” a mai spus ea. At nearly €21 billion across all three military branches, investment in new communications technology constitutes the second-largest item of all, as the threat of cyberattacks has become very real.

Adica la nivelul Bundeswehr (Fortele Armate Germane) sunt alocati +20 de miliarde de euro pentru sistemele de comanda si control, comunicatii criptate, cateva programe fiind prioritare: DLBO (Digitalization of Land-Based Operations project), TAWAN (tactical wide area network) si comunicatii prin satelit. Tinand cont de suma astronomica reiese ca Bundeswehr nu sta deloc bine la aceste capitole.

Aviz amatorilor aș spune eu. Care amatori au demarat procedurile pentru programul de înzestrare „Sistem integrat de comunicații și informatică pentru Batalion”, respectiv etapa I a programului de înzestrare „Punct comandă-tip brigadă”. Care program este deosebit de important dar, din câte am mai văzut și eu, a cam trecut pe sub radarul majorității că deh, nu e la fel de sexi precum rachetele, tancurile și alte fierătanii… Mai multe detalii aici . În final, germanii vor avea grijă și de trupeți, adicătelea de echipamentul lor individual.

Fata de programele majore de inzestrare aflate deocamdata in stadiul de R&D avem :

  • Programul pentru avionul de generatie a VI-a european – Futuf Air Combat System [SCAF] va fi si el finantat tot de aici;
  • Viitorul tanc european (franco-german) – Main Ground Combat System [MGCS];
  • Programul TWISTER, condus de Franta pentru dezvoltarea unui sistem anti-racheta endo-atmosferic (altitudine maxima de interceptare sub 100km) capabil sa intercepteze si rachetele hipersonice;
  • Achizitia unui sistem anti-racheta impotriva tintelor balistice. Aici germanii sunt atenti la THAAD [Terminal High Altitude Air Defense] american si Arow 3 israelian;
  • Nu se aminteste absolut deloc despre modernizarea elicopterelor de atac Tiger, la standardul Mk III, semn ca Berlinul ia in consideratie achizitia aparatelor AH-64E Guardian.

S-ar părea că zilele antrenamentelor cu cozi de mătură se apropie de sfârșit./SURSA: rumaniamilitary.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”