De citit...

De citit...

Reportajeisback : Când va spun ca totul e fkd up, fix asa este. Când toată viata nu ai văzut altceva, definiția normalului este alterata. Totul va sari în aer curând pentru ca totul e DISTORSIONAT și gresit și în seara asta nu sunt deloc panicard.
Economia este ca un organism. Pentru a merge înainte este nevoie sa curete periodic celulele moarte neproductive, este nevoie de falimente și competiție libera. Celulele moarte = firmele care nu sunt suficient de dinamice, care nu inovează, care nu avansează. În schimb ce fac statele la noi și în Europa? Pompează bani și țin în viata celulele moarte. Creează zombie, călăresc celulele vii și dinamice. Pedepsesc prin inflație munca și bagatelizeaza meritocratia cetățenilor cumpătați.
Ceea ce vedeți acum nu este capitalism. In Europa nu exista capitalism in sensul definiției. De aceea Europa nu are cum sa fie bine în viitor. Populația îmbătrânește, europenilor li s-a urat cu binele și nu mai au chef de munca, nivelul de competitivitate și inovație e incomparabil mai scăzut decât în SUA, China sau chiar și Israel (o tara super mica).
Statul și UE este mult, mult prea implicat în economie prin fonduri, prin QE, prin taxe și impozite enorme. Cand nu e statul, piețele majore sunt dominate de structuri oligopol deloc competitive și rigide. Zone întregi ale economiei sunt imposibil de accesat de un antreprenor obisnuit. De fapt cele mai profitabile segmente ale economiei sunt imposibil de accesat de antreprenori. Nu ma credeți?
Ia făceți-vă voi un business și produceți energie și distribuiți-o, sau făceți-vă o banca sau un lanț de supermarketuri, sau produceti țigări sau făceți-vă firma de construcții infrastuctura în Europa și câștigați contracte în Germania, sau poate vreți sa va faceți o companie telecom. Puteți? Mai puneți la asta și cea mai rigida piața a muncii din lume. Suprataxata cu rapoartele angajat-angajator extrem de greoaie legal.
Cu alte cuvinte când va apucați de business va rămân firmiturile de la gigantii ăștia organizați în adevărate carteluri de tip oligopol. După care dați de angajați și probleme, taxe enorme, finanțări discriminatorii. Statele europene au cel mai mare nivel al taxarii din lume. Dacă scăpați de astea dați de concurenta supla și inovativa din SUA, Japonia, Korea.
Nesfârșitele pomeni, pardon fonduri, aruncate discriminativ în piață nu fac decât sa crească cancerul și sa ucidă celule bune și competitive. Politicile astea sociale fără noima, aruncatul cu bani în ajutoare sociale în toată Europa nu fac decât sa arunce în aer totul.
La noi în România este infinit mai rău. Aici statul nu îți oferă mai nimic în schimbul impozitelor însă creează adevărate caste de privilegiați neproductivi. Casta funcționarilor de lux, casta pensionarilor speciali, a celor pensionați la 45 se ani etc.
Iar vouă vi s-a urat cu binele. Nu mai vreți sa munciți, va va pasa de nimic, nu va implicați în nimic, nu mergeți nici macar la vot. Asa state asa cetățeni. Nu va supărați dar cum va puteți imagina ca puteți concura în viitor cu chinezii sau cu americanii sau cu africanii? Voi știți ca în China se oprește totul când se dau examene. Totul. Voi știți cum muncesc japonezii sau cât de serioși și responsabili sunt coreenii?
Zilele trecute la un restaurant în București ospătarul care m-a servit era un tânăr extrem de inteligent din Etiopia. Era...medic dentist la baza. Voi chiar credeți ca o sa fiți serviți mult timp de medici dentiști din alte tari? Eu zic ca va înșelați amarnic dacă credeți asta.
Ce se întâmplă acum este un soc istoric. Nu, nu are legătură cu agresiunea Rusiei. De fapt Rusia nu a făcut decât sa scoata la suprafață cancerul asta din economie și societatea europeana. Ca dovada politica ezitanta a Europei exact când trebuia sa fie super ferma. O Europa sănătoasă nu stătea la mana SUA și la mana UK. Pentru ca daca nu avem rusii azi la granițe este datorita SUA si UK și nu datorita Germaniei sau Franței.
Putem discuta mult și bine mai oameni buni. Un lucru e cert. Vor veni vremuri grele pentru Europa și social și economic. Vor veni vremuri grele pentru voi. Pentru ca credeți ca totul vi se cuvine, pentru ca credeți ca vor munci africanii în locul vostru, ca vor muri americanii ca să va apere, ca va va da statul la nesfârșit.
De aceea va veni un adevărat tsunami.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 Așa o fi?