De ținut minte/Ucraina a refuzat să coopereze la ancheta polonezilor prin care s-a dovedit că racheta căzută anul trecut era ucraineană

De ținut minte/Ucraina a refuzat să coopereze la ancheta polonezilor prin care s-a dovedit că racheta căzută anul trecut era ucraineană

O comisie de acheta formata din experti militari a ajuns la concluzia că proiectilul care a provocat moartea a două persoane în localitatea poloneză Przewodow, anul trecut, a fost o rachetă lansata de un sistem ucrainean de aparare antiaerienă, trasa in timpul unui atac rusesc, a relatat pe 26 septembrie ziarul polonez Rzeczpospolita, citând surse oficiale de la Varsovia.

La 15 noiembrie 2022, o rachetă a căzut în zona unei societăţi agricole care se afla foarte aproape de graniţa Poloniei cu Ucraina, iar două persoane şi-au pierdut viaţa. În acea zi, forțele ruse au efectuat un atac masiv împotriva Ucrainei, lansând aproximativ 100 de rachete care vizau elemente ale infrastructurii energetice.

Suspiciunile că o rachetă lansată de armata rusă a lovit teritoriul Poloniei au alimentat temerile că războiul din Ucraina ar putea să se transforme într-un conflict mai amplu între NATO și Rusia. De precizat că la alimentarea acestor teorii au pus umărul şi unele structuri militare ucrainene, în special cele din zona serviciilor de informaţii.

La momentul respectiv, chiar Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că explozia din Polonia a fost cauzată de o rachetă anti-aeriană a Ucrainei, dar responsabilitatea principala o poartă Rusia, prin atacul neprovocat împotriva Ucrainei.

Potrivit surselor ziarului Rzeczpospolita , experții polonezi din cadrul Parchetului General de la Varşovia au negat "categoric" posibilitatea ca Rusia să fi lansat racheta. Aceștia ar fi identificat proiectilul ca fiind o rachetă antiaeriană S-300 5-W-55 lansată de pe teritoriul Ucrainei.

În timp ce Rusia încerca să lovească o termocentrală de lângă Lviv, Ucraina ar fi lansat două rachete cu o rază de acțiune de 75-90 de kilometri pentru a intercepta atacul. Potrivit raportului, una dintre ele a lovit racheta rusă, în timp ce cealaltă a căzut accidental pe teritoriul Poloniei.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de la Varsovia, Lukasz Lapczynski, a confirmat într-un comentariu pentru Rzeczpospolita că experții au furnizat într-adevăr concluziile lor cu privire la incident, dar acestea rămân confidențiale.

Lapczynski a adăugat că Polonia a trimis Ucrainei o cerere de asistență juridică și așteaptă un răspuns.

În noiembrie 2022, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că, potrivit anchetei în curs, proiectilul a fost identificat ca fiind o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană. Cu toate acestea, el a subliniat că Rusia este în cele din urmă vinovată pentru tragedie.

Kievul a negat că incidentul a fost cauzat de o rachetă ucraineană, dar a confirmat că forțele sale au încercat să intercepteze un proiectil rusesc în apropierea și în perioada în care a avut loc incidentul cu racheta cazuta pe teritoriul Poloniei.

Deși secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a îndemnat la o examinare comună a incidentului, sursele Rzeczpospolita au afirmat că Ucraina "nu a pus încă nicio informație la dispoziția Poloniei".

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat