Deces al profesorului japonez Ei-ichi Negishi, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2010

Deces al profesorului japonez Ei-ichi Negishi, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2010

Profesorul japonez Ei-ichi Negishi, laureat al premiului Nobel pentru Chimie în 2010 alături de compatriotul său Akira Suzuki şi de americanul Richard Heck, a murit la vârsta de 85 de ani, a anunţat vineri universitatea americană unde preda, relatează AFP.

Ei-ichi Negishi a murit la Indianapolis pe 6 iunie, iar familia sa prevede să-i repatrieze trupul neînsufleţit în Japonia anul viitor, potrivit Purdue University.

Cei trei chimişti au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru a fi creat instrumente mai sofisticate de chimie, deschizând cale unor tratamente împotriva cancerului şi unor produse electronice şi plastice revoluţionare.

Descoperirile lor au permis la sute de cercetători să sintetizeze numeroase substanţe prezente în natură din întreaga lume, din mările Italiei până în oceanele filipineze sau jungla din Borneo, potrivit Comitetului Nobel.

Negishi comparase munca lor cu "un joc de lego ce poate fi asamblat sub orice formă, dimensiune, sau culoare", precizase Comitetul Nobel.

"Omenirea a pierdut un om minunat, cineva care a făcut diferenţa în viaţa oamenilor atât ca om de ştiinţă cât şi ca fiinţă umană", a subliniat preşedintele Universităţii Purdue, Mitch Daniels.

Născut în 1935 la Changchun, un oraş japonez în acea vreme care în prezent aparţine Chinei, profesorul Negishi şi-a încheiat studiile în Japonia înainte de a se angaja într-o companie de produse chimice şi farmaceutice din Teijin.

Dar şi-a dat seama că pentru a face chimie la nivel înalt trebuia să plece în SUA, care în acea vreme erau o ţară dominantă în cercetările ştiinţifice. Ajuns în SUA în 1960, el şi-a obţinut doctoratul la Universitatea din Philadelphia în 1963, iar în 1979 a fost numit profesor la Purdue University din Indiana.

"Cunoscând în acest mediu mai mulţi laureaţi ai prestigiosului premiu, mi-am dat seama că Nobelul nu este o ficţiune, ci o realitate, şi că, teoretic, oricine poate să-l obţină, inclusiv eu", afirmase profesorul japonez.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Așa o fi?

4 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

5 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?