Decesul partenerului de viață poate provoca tulburări de ritm cardiac (studiu)

Decesul partenerului de viață poate provoca tulburări de ritm cardiac (studiu)

Riscul unor tulburări de ritm cardiac, îndeosebi de fibrilație atrială, crește după decesul partenerului de viață, arată un studiu realizat recent de cercetători danezi și preluat de pourquoidocteur.fr.

Inima este fără îndoială un organ deosebit de sensibil la emoțiile negative. Este bine cunoscut Take-Tsubo sau sindromul inimii frânte, care provoacă simptome apropiate de infarct. Noul studiu efectuat la Universitatea din Aarhus și publicat în revista Openheart a British Medical Journal (BMJ) arată de această dată că, după pierderea tovarășului de viață, riscul de fibrilație atrială (sau fibrilație auriculară) este mai mare. În luna care urmează decesului, acesta crește cu 41%.

Studiul a fost realizat pe circa 88.000 de persoane spitalizate între 1995 și 2014, diagnosticate cu aceste simptome. "Aceste rezultate arată că un nivel ridicat de stres poate duce la creșterea riscului apariției unei fibrilații auriculare", subliniază autorii cercetării.

După decesul partenerului de viață, cele mai expuse au fost persoanele sub 60 de ani. Conform cercetătorilor, persoanele care își pierd tovarășul de viață sunt deosebit de sensibile în cele 15 zile de după deces. Apoi, de-a lungul unui an, riscul scade până la nivelul normal, încheie pourquoidocteur.fr.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...