Decizia Japoniei de a desfăşura rachete americane afectează relaţiile ruso-nipone (MAE rus)

Decizia Japoniei de a desfăşura rachete americane afectează relaţiile ruso-nipone (MAE rus)

Decizia recentă a Japoniei de a desfăşura un sistem american de apărare antirachetă va afecta relaţiile Moscovei cu Tokio şi este o încălcare de către Washington a unui tratat de bază privind controlul armelor, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, relatează Reuters.

Japonia a decis luna aceasta că îşi va extinde sistemul de apărare antirachetă, ce va fi echipat cu radare Aegis şi rachete interceptoare, ca răspuns la ameninţarea crescută reprezentată de rachetele nord-coreene.

'Acţiuni ca acestea sunt în contradicţie directă cu prioritatea construirii încrederii militare şi politice între Rusia şi Japonia şi, din nefericire, va avea un impact negativ asupra întregii atmosfere în relaţiile bilaterale, inclusiv în negocierile asupra unui tratat de pace', a spus Zaharova în cadrul unei conferinţe de presă săptămânale.

'Practic aceasta ar însemna încă o încălcare a Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) de către americani, cu asistenţa Japoniei', a explicat ea.

Rusia şi Japonia nu au încheiat niciodată formal ostilităţile după cel De-al Doilea Război Mondial, din cauza unei dispute privind un grup de insule din Pacific.

Încheierea unui tratat de pace între Rusia şi Japonia ar implica analizarea de către Moscova a modului în care ar putea fi afectată de angajamentele asumate de Tokio în domeniul securităţii faţă de aliaţii Japoniei, declara luna trecută preşedintele rus Vladimir Putin.

Două rachete nord-coreene au survolat teritoriul japonez în acest an, iar Phenianul a ameninţat că va "scufunda" arhipelagul nipon. La sfârşitul lunii noiembrie, regimul comunist a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care s-a prăbuşit în Marea Japoniei.

Japonia intenţionează să instaleze sistemul Aegis Ashore în două amplasamente diferite pentru a acoperi întregul arhipelag.

Acest dispozitiv cu radare puternice va completa sistemele antibalistice actuale din Japonia, care cuprind în prezent rachete americane interceptoare SM-3, lansate de pe nave, şi rachete sol-aer Patriot PAC-3.

AGERPRES/( AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

2 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Ce scrie fata lui Putin în online despre războiul din Ucraina când crede că lumea nu știe cine e