Decizia Kosovo de a se dota cu o armată este ireversibilă, afirmă preşedintele kosovar

Decizia Kosovo de a se dota cu o armată este ireversibilă, afirmă preşedintele kosovar

Decizia Kosovo de a se dota cu o armată este 'ireversibilă', a declarat preşedintele kosovar Hashim Thaci, înainte de o reuniune luni a Consiliului de Securitate al ONU cerută de Serbia, furioasă în legătură cu iniţiativa autorităţilor de la Pristina, relatează AFP.

'Indiferent de ceea ce pot aduce discuţiile (din Consiliul de Securitate), armata Kosovo face parte dintr-un proces ireversibil. Dreptul instituţiilor kosovare de a crea o armată este istoric, corect şi în conformitate cu voinţa poporului kosovar' cu toate comunităţile sale, a declarat Hashim Thaci pentru presă cu puţin timp înainte de a pleca la New York.

Deputaţii kosovari au adoptat vineri în unanimitate - în absenţa aleşilor minorităţii sârbe, care au boicotat şedinţa - proiectul legii care acordă mandat militar Forţei de Securitate din Kosovo (KSF), însărcinată în prezent în principal cu misiuni de securitate civilă. Decizia privind crearea armatei kosovare este susţinută de SUA, care consideră că este o măsură istorică.

Însă Belgradul, susţinut de aliatul său Rusia, a fost iritat de acest anunţ. Belgradul nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii.

La cererea Serbiei, Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute această problemă luni. Aceasta este cea de-a doua reuniune a Consiliului de Securitate pe acest subiect, după reuniunea de urgenţă cu uşile închise de vineri.

Belgradul consideră că prin crearea unei armate a Kosovo se încalcă o rezoluţie a ONU care a pus capăt conflictului din perioada 1998-1999 între forţele sârbe şi cele rebele kosovare albaneze. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...