Decizie dură luată de Washington privind protecția companiilor nucleare din Rusia

Decizie dură luată de Washington privind protecția companiilor nucleare din Rusia

Washingtonul anunță suspendarea cooperării cu Moscova

'Am suspendat toate lucrările privind protecția companiilor nucleare din Rusia. În prezent, între 40 și 70% din echipamentele necesare sunt instalate, însă trebuie să amânăm finalizarea lucrărilor', a precizat Anne Harrington, scrie Agerpres.

Lansat în 1991, programul Nunn-Lugar prevede acordarea de ajutor american pentru fostele republici sovietice în domeniul distrugerii armelor nucleare și chimice. Bugetul total al programului se ridică la 8,79 de miliarde de dolari, afirmă Kommersant.

În 2012, Ministerul rus al Afacerilor Externe a afirmat că propunerile Washingtonului cu privire la prelungirea programului nu corespunde cu intențiile Moscovei. Statele Unite s-au arătat apoi dispuse să negocieze pe această temă.

Ambele părți au fost de acord ulterior să reformeze programul înainte de a încheia în iunie 2013 un acord interimar care a redus numărul de proiecte comune ruso-americane și a limitat accesul inspectorilor americani la site-urile nucleare.

Cu toate acestea, cele două țări au fost de acord să continue cooperarea în ceea ce privește securitatea materialelor radioactive, gestionarea uraniului îmbogățit și staționarea submarinelor nucleare. Toate aceste proiecte vor fi de acum suspendate.

Washingtonul renunță în special la proiectele care implică transferul de plutoniu și uraniu puternic îmbogățit într-un depozit unic, precum și la implementare sistemului de protecție a complexelor Oziorsk (Urali) și Arzamas-16 (centrul Rusiei).

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...