Decizie ÎCCJ: Legea penală mai favorabilă, aplicată prescripției. Explicațiile specialiștilor

Decizie ÎCCJ: Legea penală mai favorabilă, aplicată prescripției. Explicațiile specialiștilor

O decizie dată astăzi, 25 octombrie, de Înalta Curte de Casație și Justiție va afecta mai multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor. Este vorba despre prescripția răspunderii penale, pe care ÎCCJ a catalogat-o drept normă de drept penal.

Decizie ÎCCJ: Legea penală mai favorabilă, aplicată prescripției FOTO: Arhivă

Potrivit Mainnews.ro, Înalta Curte de Casație și Justiție a dezbătut, marți, dacă prescripția răspunderii penale este „normă de drept substanțial susceptibil de a fi aplicat ca lege penală mai favorabilă sau normă de drept procesual supus principiului tempus regit actum”.

Dezbaterea judecătorilor vine pe fondul celor două decizii date de Curtea Constituțională în ceea ce privește prescripția, anume 297/2018 și 359/2022.

„Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal.

Instanța care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii”, sunt cele două puncte ale deciziei Înaltei Curți.

Avocatul Alexandru Chiciu, contactat de MainNews, a explicat că decizia ÎCCJ dă undă verde instanțelor pentru a aplica prescripția răspunderii penale drept lege mai favorabilă.

„Decizia se va aplica tuturor cauzelor nesoluționate definitiv sau celor care au fost soluționate definitiv, dar nu s-a dezbătut chestiunea prescripției în apel. Dacă în calea de atac ordinară apelului s-a dezbătut chestiunea prescripției și a intrat definitiv sub autoritate de lucru judecat, acest lucru nu poate forma obiectul contestației în anulare”, este explicația avocatului.

Fostul președintele al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că prin decizia Înaltei Curți, dosarele vor fi împărțite în două categorii, cu toate că se află în aceeași situație juridică.

„Conform primului punct, în perioada cuprinsă între cele două decizii ale CCR (n.r. 2018-2022) nu s-a mai întrerupt cursul prescripției răspunderii penale, pentru că nu a mai existat o lege în acest sens, câtă vreme CCR a declarat neconstituțională legea care stabilea că acel curs se întrerupe prin orice act de urmărire penală întocmit de procurori.

Dar, dacă vin și spun că, în cazul în care Curtea de Apel a analizat această problemă și a constatat că nu se aplică prescripția, este o greșeală, pentru că nu aveau text de lege, trebuiau să aplice prima decizie a CCR, nu puteau să o respingă. Cele în care nu s-a discutat, nu au ajuns în apel sau au ajuns în apel, dar nu s-a pus în discuție împlinirea termenului de prescripție, se aplică consecințele deciziilor Curții Constituționale”, a explicat Augustin Zegrean, pentru Main News.

Avocatul Alexandru Chiciu susține că „toate dosarele care sunt pe rol, în fond sau în apel, și în care operează prescripția răspunderii penale”.

„Prescripția este dreptul de a uita. Nu este vina inculpatului, este vina sistemului judiciar românesc, care de la momentul la care s-au comis niște fapte, fie nu le-a descoperit la timp, fie le-a descoperit după o perioadă prea lungă, fie nu le-a judecat cu celeritate”, arată Alexandru Chiciu.

Acesta susține că, prin aplicarea prescripției, un inculpat ar putea scăpa de răspunderea penală și, implicit, de posibilitatea de a fi sancționat penal cu închisoare sau amendă.

„Se va aplica principiul non-răspunderii penale, dar va rămâne ca un izvor de faptă penală. Dispare pedeapsa, dar rămân în vigoare fapta, vinovăția și paguba. Dacă un inculpat invocă prescripția, nu înseamnă că nu este nevinovat de faptă și de pagubă. Dacă e vinovat, trebuie să plătească paguba și să acopere prejudiciul sau, conform art. 18 din Codul penal, să continue procesul penal și să solicite achitarea”, a adăugat Alexandru Chiciu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro