Declarația 088 de înregistrare în scopuri de TVA va fi eliminată din 1 februarie 2017

Declarația 088 de înregistrare în scopuri de TVA va fi eliminată din 1 februarie 2017

Formularul 088, referitor la înregistrarea în scopuri de TVA a firmelor, va dispărea începând cu data de 1 februarie 2017, a anunțat, vineri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

"Potrivit programului de guvernare, unul dintre obiectivele Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor, astfel Agenția Națională de Administrare Fiscală a analizat oportunitatea eliminării formularului (088) 'Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA' și a decis renunțarea la acesta (...) Pentru a evita blocarea activității de înregistrare în scopuri de TVA a contribuabililor și asigurarea continuității activității economice a acestora, intrarea în vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, până la această dată urmând să fie actualizată noua procedură, precum și aplicațiile informatice", menționează sursa citată.

ANAF precizează, totodată, că "din analiza procedurilor referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA, s-a constatat că, pe de o parte, contribuabilii furnizează o serie de informații organelor fiscale prin formularele existente, respectiv 010, 098 și 099 și că, pe de altă parte, ANAF poate obține prin schimbul de date cu alte instituții o serie de alte informații care pot fi utilizate în evaluarea intenției și capacității de a desfășura activități economice".

Astfel, Fiscul susține că are în baza de date informații cu privire la istoricul și comportamentul fiscal ale contribuabililor persoane juridice și cu privire la istoricul fiscal al persoanelor fizice care sunt administratori sau acționari/asociați, cum ar fi societățile în care au fost sau mai sunt participanți, situația acestora, cazierul fiscal.

"În aceste condiții, procedura privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, aprobată prin OPANAF nr.2393/2016, urmează să fie actualizată în acest sens, adică pentru a fi utilizate informațiile deținute sau obținute de ANAF de la alte entități. De asemenea, vor fi modificate în mod corespunzător aplicațiile informatice folosite în procedura de evaluare", notează ANAF.

Formularul 088 "Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA" a intrat în vigoare în formă modificată de la 1 iulie 2016.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat , joi, că formularul 088, de înregistrare în scop de TVA, va fi eliminat prin Ordin al președintelui ANAF care va fi publicat vineri în Monitorul Oficial.

"În legătură cu 088, e o discuție care de cel puțin doi ani de zile ține agenda publică. Suntem în faza finală de evaluare a impactului privind eliminarea imediată a acestui formular. Credem că în cursul zilei de mâine ordinul președintelui ANAF va fi la Monitorul Oficial", a afirmat Ștefan, la începutul ședinței de Guvern.

Formularul de înregistrare în scop de TVA (088), introdus în vara anului 2015, a fost simplificat la jumătatea anului trecut, prin reducerea numărului de întrebări de la 20 la 13 și a numărului de seturi de documente de la 8 la 3.

Potrivit datelor PwC România, publicate în vara lui 2016, deficitul de TVA, respectiv diferența dintre sumele de TVA pe care statul ar trebui să le colecteze și sumele colectate efectiv, s-a redus, în 2015, în România, la 39,6% de la 44,4% în 2014, însă rămâne cel mai mare din cinci țări analizate, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia și România.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...