Declarația liderului catalan Carles Puigdemont a fost 'suspendată' fără nicio explicație

O declarație a liderului separatist catalan Carles Puigdemont, programată joi la ora 13:30 locală și amânată apoi cu o oră, a fost în cele din urmă 'suspendată', a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului regional, relatează AFP, Reuters și dpa.

'Declarația este suspendată', a afirmat purtătorul de cuvânt, fără să ofere niciun fel de explicație, în timp ce Spania așteaptă în tensiune să afle dacă Puigdemont va convoca alegerile regionale pentru a evita punerea sub tutelă a regiunii cu consecințe incalculabile.

Liderul catalan urma să susțină o conferință de presă la Barcelona după mai multe zile de negocieri în guvernul său cu privire la răspunsul executivului catalan la măsurile prevăzute de guvernul conservator al lui Mariano Rajoy.

Catalonia ar urma să treacă de vineri sub conducerea directă a Madridului, după tentativa de separatism pe care instanțele spaniole au declarat-o neconstituțională, spunând că este în contradicție cu legea fundamentală din 1978.

Senatul spaniol urmează să decidă vineri în ședință plenară dacă va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constituție, puterea de a demite executivul separatist catalan, precum și de a pune sub tutelă poliția, parlamentul și media publice din Catalonia, pentru șase luni, timp pentru a organiza alegeri la începutul lui 2018 în această regiune.

Însă catalanii sunt divizați în proporții aproape egale în privința independenței, iar unii sunt deciși să opună rezistență suspendării de facto a autonomiei regiunii lor, recucerită de la căderea dictaturii lui Francisco Franco (1939-1975), chiar dacă guvernul dă asigurări că ea nu are ca scop decât să restabilească ordinea constituțională.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 UPDATE / Raed Arafat, șeful DSU, a afirmat, într-o declarație oficială, că informația prezentată de Digi 24 este…

2 COVID-19 a suferit 10 mutaţii / Tinerii nu sunt imuni la coronavirus

3 ULTIMA ORĂ / Guvernul a modificat statutul poliţiştilor şi militarilor: se întrerup concediile de odihnă, se sus…

4 Masonul din spatele birtului care a vândut statului 1,7 milioane de măști a încheiat 16.290 de contracte cu st…

5 Crucea Roșie a importat un milion de măști ca să le doneze. Statul le-a blocat în vamă / „I-au pus cu capul pe c…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi