Declarația privind Parteneriatul Strategic din România și Bulgaria, semnată de cei doi șefi de stat. Iohannis: Arată profunzimea legăturilor

Declarația privind Parteneriatul Strategic din România și Bulgaria, semnată de cei doi șefi de stat. Iohannis: Arată profunzimea legăturilor

Președintele Klaus Iohannis și omologul bulgar au semnat astăzi, 15 martie, o comună referitoare la ridicarea relației dintre cele două țări la nivel de Parteneriat Strategic. Șeful statului român susține că demersul arată „profunzimea legăturilor” dintre România și Bulgaria.

Președintele României, alături de omologul bulgar FOTO: Presidency

„Acest demers arată profunzimea legăturilor noastre pe toate dimensiunile și răspunde necesității adaptării modului în care conlucrăm, ca vecini și parteneri, la realitățile complexe și la provocările cu care se confruntă regiunea noastră. Profundele mutații geostrategice de la granițele noastre, cu consecințe asupra regiunii extinse a Mării Negre, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ne impulsionează să conștientizăm necesitatea unei cooperări și mai strânse”, a declarat președintele României, potrivit Administrației Prezidențiale, în cadrul conferinței de presă comune alături de președintele Rumen Radev.

Potrivit șefului statului român , noul cadru de cooperarea „va duce la materializarea unor noi proiecte de interes bilateral și regional, inclusiv în dosare de interes comun în cadrul Uniunii Europene, al NATO și al altor foruri internaționale”.

„Am convenit că statele noastre trebuie să urmărească cu prioritate acele domenii care corespund intereselor noastre strategice, pentru a ne asigura reziliența, dezvoltarea economică și, foarte important, securitatea. Împreună cu Președintele Radev am evidențiat schimburile comerciale consistente pe care le avem. În primele zece luni ale anului trecut acestea au înregistrat aproximativ 10 miliarde de euro”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele României susține că cele două țări vor acționa împreună pentru „o mai bună valorificare a potențialului de cooperare economică și sectorială, precum și pentru diversificarea cooperării în sectoare precum dezvoltarea regională și digitalizarea”.

„Indiscutabil, România și Bulgaria au nevoie de mai multă conectivitate. Din discuțiile noastre, a rezultat dorința comună de a utiliza noul cadru partenerial pentru avansarea și finalizarea unor proiecte majore în domeniul conectivității, în special în materie de infrastructură de transport și navigabilitate pe Dunăre și, respectiv, energie”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis se află astăzi, 15 martie, într-o vizită oficială în Bulgaria, ocazie cu care cei doi șefi de stat au semnat o declarație comună referitoare la ridicarea relației dintre cele două țări la nivel de Parteneriat Strategic.

Iohannis: Vizita este un moment cheie în relațiile noastre

Președintele României a descris vizita în Bulgaria, într-o postare pe Twitter, drept „un moment cheie în relațiile noastre bilaterale”.

„Încântat să fiu la Sofia pentru a mă întâlni cu președintele Bulgariei. Vizita de astăzi este un moment cheie în relații noastre bilaterale România-Bulgaria deoarece ne vom ridica cooperarea bilaterală la cel mai înalt nivel - cel al Parteneriatului Strategic”, a transmis acesta pe Twitter.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă