Declaraţie a Parlamentului de la Chișinău: Aleşii cer Rusiei să oprească acțiunile militare din Ucraina

Declaraţie a Parlamentului de la Chișinău: Aleşii cer Rusiei să oprească acțiunile militare din Ucraina

Declarația Parlamentului Rep. Moldova cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost votată de 55 de deputați PAS la ședința de joi, care a fost boicotată de opoziție. Prin acest act, deputații cer Kremlinului să se retragă imediat de pe teritoriul ucrainean.

Parlamentul Rep. Moldova condamnă agresiunea rusă din Ucraina. Foto: multimedia.parlament.md

Potrivit aleșilor poporului, Rusia poartă din februarie 2014 un război ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat opt ani mai târziu printr-o invazie la scară largă, acțiuni care, potrivit documentului, reprezintă ,,crime de război și o încălcare flagrantă, şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federația Rusă”.

Deputat PAS: Federația Rusă este un stat terorist

„Federația Rusă, sub conducerea piticului Putin, este astăzi un stat terorist. Soldații care vin și omoară, violează, fură, bombardează școli, grădinițe, spitale, infrastructura energetică, sperând să facă ca milioane de oameni din Ucraina să înghețe și să cedeze în acest război de apărare a patriei lor, este nimic altceva decât genocid. Federația Rusă va pierde acest război sângeros”, a spus parlamentarul PAS, Andrian Cheptonar.

Deputații au cerut Rusiei să ,,înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei”.

Aceștia susțin eforturile comunității internaționale privind fondarea unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei și tragerea la răspunderea pentru crime de război și pentru încălcările dreptului internațional umanitar comise de Federația Rusă și acoliții săi în Ucraina. De asemenea, documentul confirmă disponibilitatea autorităților Republicii Moldova de a acorda în continuare ajutor refugiaților ucraineni.

La procesul de vot au participat numai deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, cei ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS0) au părăsit sala la începutul ședinței, iar membrii fracțiunii Șor au anunțat înainte de debutul întrunirii că o vor boicota.

Apelul și avertizarea președintei Republicii Moldova

Anterior, Maia Sandu a solicitat liderilor din străinătate să ofere în continuare ajutor Ucrainei ca să câștige războiul cu Rusia, avertizând că în caz contrar pericolul se va extinde asupra mai multor state.

Iar recent, liderul de la Chișinău a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Între timp, protestele antiguvernamentale au fost reluate la Chișinău, iar reprezentanții Kremlinului au negat că ar pregăti o lovitură de stat în țara vecină și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului, dând exemplu ,,scenariul ucrainean”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro