Declarație-ȘOC din Germania! „Kovesi este predestinată pentru șefia Parchetului European. Franța și Germania, deși au propriii candidați, ar putea să o susțină”

Declarație-ȘOC din Germania! „Kovesi este predestinată pentru șefia Parchetului European. Franța și Germania, deși au propriii candidați, ar putea să o susțină”

Declarație-ȘOC din Germania! „Kovesi este predestinată pentru șefia Parchetului European. Franța și Germania, deși au propriii candidați, ar putea să o susțină”. Președintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declarat joi, la București, că Franța și Germania, deși au propriii candidați pentru șefia Parchetului European, ar putea ajunge la un compromis pentru a o susține pentru această funcție pe fost șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, relatează  G4Media.ro .

Declarațiile traduse, după minutul 11.30:

Krichbaum a mai precizat că i-a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să o susțină pe Kovesi pentru funcția respectivă.

”Competențele dnei Kovesi sunt fără nicio urmă de îndoială, este practic predestinată pentru această funcție și eu mi-aș putea imagina că Germania și Franța ar putea ajunge la un compromis și ar putea găsi o soluție de comun acord în favoarea candidatului român. Am adresat și o solicitare ministrului român al Justiției de a se situa și de a sprijini candidatul român pentru că este un candidat care are șanse și care este candidat la o funcție înaltă la nivel european și care ar fi practic oprit, frânat de către propriii săi conaționali”, a declarat Krichbaum, într-o conferință de presă la București.

Parlamentarul german, care s-a remarcat în trecut prin critici dure împotriva derapajelor de la respectarea statului de drept în România, a dezvăluit că Tudorel Toader a susținut în fața delegației germane că nu el a revocat-o pe Kovesi de la șefia DNA, ci președintele Klaus Iohannis.

”Noi știm cum au funcționat și cum funcționează lucrurile în România și ar fi mai simplu, așa ca să folosim un exemplu mai clasic, să faci să treacă o cămilă printr-o gaură de ac decât să accepte Comisia de la Veneția o încălcare a statului de drept. De asemenea, domnul Toader a spus textual că ”m-aș bucura dacă ea, adică dna Kovesi, v-ar face și dvs ceea ce ne-a făcut nouă, aici în România”, acest lucru fiind practic o declarație destul de clară. Tot ce-a făcut, de fapt, dna Kovesi este să lupte în favoarea statului de drept, a combătut corupția și meritul sprijinul și nu altceva”, a punctat parlamentarul german.

Declarațiile lui Gunther Krichbaum vin după ce luni ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că cei care au selectat-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc pe lista scurtă pentru șefia Parchetului european nu cunosc abuzurile pe care aceasta le-a comis în România și a anunțat că va trimite fiecărui ministru de justiție din UE decizia CCR privind demiterea acesteia din funcția de șefă a DNA.

„Cred că membrii Comisiei de selecție nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetățenilor, în detrimentul statului de drept. În Franța sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi și vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniștrilor de justiție din statele membre ale UE, mâine dimineață voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcție, fiecărui ministru de justiție”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecția pentru postul de procuror european realizată de un Comitet special de selecție. Ea a fost urmată de Jean – Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania). Comitetul de selecție a trimis lista scurtă de trei nume la Parlamentul European și Consiliul UE. Din lista scurtă va fi ales de Parlamentul European câștigătorul competiției.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...