Declinul piețelor bursiere chineze a provocat demiterea șefului Comisiei de reglementare a piețelor financiare

Declinul piețelor bursiere chineze a provocat demiterea șefului Comisiei de reglementare a piețelor financiare

China l-a destituit pe șeful Comisiei de reglementare a piețelor financiare (CSRC), în încercarea de a stopa volatilitatea de pe piețele sale bursiere, transmite BBC. Xiao Gang a fost înlocuit cu Liu Shiyu la conducerea CSRC, a anunțat sâmbătă presa chineză.

Liu Shiyu a fost viceguvernator al Băncii Centrale a Chinei și din 2012 este președinte al Agricultural Bank of China, al treilea mare grup bancar chinez.

Xiao Gang fusese numit în funcție în martie 2013 și a fost criticat pentru modul în care a gestionat declinul semnificativ al piețelor bursiere chineze din vara anului trecut, când bursele din Shanghai și Shenzhen au pierdut 40% din valoarea lor.

Mai mult, mecanismul ''circuit breaker'', introdus în ianuarie pentru a preveni volatilitatea piețelor bursiere chineze, a fost dezactivat după patru zile de utilizare, deoarece autoritățile au considerat că a accentuat declinul burselor.

Mecanismul ''circuit breaker'' este bazat pe indicele CSI300, care include acțiunile unor mari companii petroliere și bănci de stat, cotate la cele două burse chineze. În momentul în care acest indice înregistrează o scădere de peste 5%, tranzacțiile sunt suspendate timp de 15 minute.

Potrivit analiștilor, piețele financiare sunt afectate de îngrijorările cu privire la încetinirea economiei chineze, bănci și prețul petrolului. În plus, economistul Saxo Banque, Christopher Dembik, consideră că în prezent sentimentul de panică este auto-întreținut, iar piețele nu mai sunt atente la realitățile economice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria