Declinul piețelor bursiere chineze a provocat demiterea șefului Comisiei de reglementare a piețelor financiare

Declinul piețelor bursiere chineze a provocat demiterea șefului Comisiei de reglementare a piețelor financiare

China l-a destituit pe șeful Comisiei de reglementare a piețelor financiare (CSRC), în încercarea de a stopa volatilitatea de pe piețele sale bursiere, transmite BBC. Xiao Gang a fost înlocuit cu Liu Shiyu la conducerea CSRC, a anunțat sâmbătă presa chineză.

Liu Shiyu a fost viceguvernator al Băncii Centrale a Chinei și din 2012 este președinte al Agricultural Bank of China, al treilea mare grup bancar chinez.

Xiao Gang fusese numit în funcție în martie 2013 și a fost criticat pentru modul în care a gestionat declinul semnificativ al piețelor bursiere chineze din vara anului trecut, când bursele din Shanghai și Shenzhen au pierdut 40% din valoarea lor.

Mai mult, mecanismul ''circuit breaker'', introdus în ianuarie pentru a preveni volatilitatea piețelor bursiere chineze, a fost dezactivat după patru zile de utilizare, deoarece autoritățile au considerat că a accentuat declinul burselor.

Mecanismul ''circuit breaker'' este bazat pe indicele CSI300, care include acțiunile unor mari companii petroliere și bănci de stat, cotate la cele două burse chineze. În momentul în care acest indice înregistrează o scădere de peste 5%, tranzacțiile sunt suspendate timp de 15 minute.

Potrivit analiștilor, piețele financiare sunt afectate de îngrijorările cu privire la încetinirea economiei chineze, bănci și prețul petrolului. În plus, economistul Saxo Banque, Christopher Dembik, consideră că în prezent sentimentul de panică este auto-întreținut, iar piețele nu mai sunt atente la realitățile economice.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

2 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

3 ULTIMA ORĂ Panică la Gazprom! / Americanii au întrecut Rusia în exportul de gaz către Europa, pentru prima oară în istorie

4 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

5 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu