„Defecțiune tehnică”/O rachetă Iskander „Made in Russia” a explodat în aer și a ajuns, „sfârtecată”, în podul unei case, la Harkov

„Defecțiune tehnică”/O rachetă Iskander „Made in Russia” a explodat în aer și a ajuns, „sfârtecată”, în podul unei case, la Harkov

O rachetă Iskander pe care Rusia a lansat-o asupra orașului Harkov pe 23 august a explodat în aer, probabil din cauza unei defecțiuni tehnice, relatează Ukrainska Pravda.

O racheta Iskander ar fi explodat in aer, iar ramasitele ei au cazut pe o casa din HarkovFoto: Serhii Bolvinov / Facebook

„Aseară, toți locuitorii din Harkov au auzit o explozie chiar în centrul orașului. Din fericire, nu au fost răniți! Fragmente de rachetă, care era o Iskander, au fost găsite în podul unei case după incendiu. Mulți oameni au observat că clădirea nu a fost distrusă. Idee e că racheta a explodat în aer. Se poate vedea imediat că ea a fost făcută în Rusia”, a spus Serhii Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Poliției din regiunea Harkov, pe Facebook.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că are informații de la serviciile de informații ucrainene și de la partenerii internaționali că există o amenințare sporită în aceste zile, în contextul în care pe 24 august Ukraina sărbătorește Ziua Independenței. SUA au declarat că sunt de părere că Rusia va viza infrastructura civilă și guvernamentală în următoarele zile. Ministerul ucrainean al apărării i-a sfătuit pe ucraineni să fie deosebit de atenți.

Potrivit unui oficial american din serviciile de informații, temutele sisteme de rachete balistice rusești Iskander folosesc o muniție surprinzătoare în Ucraina: momeli care să eludeze radarele și păcălească rachetele ghidate cu infraroșu.

Dispozitivele au o lungime de aproximativ 33 de centimetri, forma unei săgeți și o coadă portocalie, potrivit acestuia.

Ce sunt rachetele Iskander folosite de Rusia

Iskander este un sistem mobil de rachete balistice cu rază scurtă ce poate lovi ținte aflate la o distanță de până la 500 de kilometri. Folosind un lansator TEL și vehicule de susținere, sistemul poate lansa și rachete de croazieră.

Forțele armate ruse au folosit pentru prima dată rachetele Iskander în invazia Georgiei din 2008. Kremlinul a trimis de asemenea o unitate și în Siria în 2016 dar ea nu a fost folosită.

De asemenea, Rusia a trimis cu regularitate sisteme Iskander în enclava Kaliningrad, de unde pot lovi forțe NATO din Polonia și statele baltice, dar și Finlanda sau Suedia, pe care le-a amenințat vineri cu „consecințe militare grave” dacă vor încerca să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

Stadiile inițiale ale invaziei rusești din Ucraina au inclus bombardamente strategice ale unor ținte ucrainene cu rachete de croazieră și rachete Iskander. Astfel de sisteme au fost transferate de Rusia în Belarus ca parte a „exercițiilor militare comune” anunțate de Moscova și Minsk înainte de atacarea Ucrainei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…