Deficit din comerțul exterior URIAȘ după numai 3 luni. Puterea, preocupată de salvarea corupților

Deficit din comerțul exterior URIAȘ după numai 3 luni. Puterea, preocupată de salvarea corupților

Deficit din comerțul exterior uriaș după numai 3 luni. Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in trimestrul I 2017 a fost de 2,31 miliarde euro, mai mare cu 361,5 milioane euro decat cel inregistrat in perioada trimestrul I 2016, au transmis joi reprezentantii Institutului National de Statistica. In trimestrul I 2017 exporturile au fost de 15,46 miliarde euro, iar importurile de 17,77 miliarde euro. Dupa primele doua luni deficitul balantei comerciale era de 1,25 miliarde euro. Deficitul comercial a inceput sa creasca odata cu alimentarea consumului prin intermediul relaxarilor fiscale din 2015. In 2014, deficitul comertului exterior fusese de 6,1 mld. euro, in 2015 acesta crescand la 8,3 mld. euro in 2015 si 9,9 mld. euro in 2016. Iar dupa ritmurile de crestere, e posibil ca in 2017 deficitul comercial sa bata un nou record.

"Evolutia exporturilor este sustinuta in fapt de un numar restrans de ramuri, si anume cele integrate in retelele internationale de productie, care au beneficiat de influxuri consistente de investitii straine directe (componente auto, echipamente electrice). In acelasi timp, industria usoara, industria chimica si metalurgia (sectoare care genereaza inca 14,3% din totalul exporturilor de bunuri) ofera mai putin suport exporturilor, in contextul concurentei din partea producatorilor asiatici, dar si al unor constrangeri interne (presiune in crestere din partea costurilor salariale, restrangere a capacitatilor de productie)", arata un raport al BNR de luna trecuta.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...