Defilare masivă la Phenian, după încheierea congresului care a întărit statutul de lider al lui Kim Jong-Un

Defilare masivă la Phenian, după încheierea congresului care a întărit statutul de lider al lui Kim Jong-Un

O defilare masivă a fost organizată marți în centrul Phenianului pentru a marca încheierea congresului excepțional al partidului unic, care l-a consacrat pe Kim Jong-Un la conducerea celui mai izolat regim din lume, transmite AFP.

Tânărul lider a prezidat această paradă dintr-un balcon care domină imensa Piață Kim Ir-Sen, pe care sute de mii de persoane au transformat-o într-un ocean roșu fluturând buchete de flori în direcția moștenitorului dinastiei familiale aflate de 70 de ani la putere.

Phenianul organizează cu regularitate defilări militare impozante pentru a marca o anumită dată simbolică sau pentru a-și arăta ultimele echipamente militare.

Însă parada de marți s-a dorit un eveniment complet civil. Totuși, marea de oameni care a defilat pe sub privirile lui Kim Jong-Un nu a fost scutită de referințe militare, afișând machete de rachete și de vehicule spațiale.

Coreea de Nord a efectuat în ianuarie cel de-al patrulea său test nuclear și a lansat o rachetă în februarie, în ceea ce a fost considerat drept un test camuflat cu rachetă balistică de rază lungă.

Șeful de stat din Coreea de Nord, Kim Yong-Nam, a cărui funcție este onorifică, s-a adresat mulțimii la începutul paradei pentru a-l felicita pe Kim Jong-Un pentru promovarea sa la congresul Partidului Muncitorilor din Coreea (PTC).

"Alegerea (în funcția de președinte al partidului — n.r.) a arătat încrederea absolută a armatei noastre și a poporului nostru în marele lider Kim Jong-Un", a spus el.

Kim Yong-Nam le-a cerut nord-coreenilor "să susțină că tărie și fidelitate ideologia și preceptele îndrăgitului lider Kim Jong-Un".

Congresul PTC, care a durat de vineri până luni, a fost primul după 1980.

Această reuniune i-a permis lui Kim Jong-Un, care a moștenit puterea după moartea tatălui său Kim Jong-Il în 2011, să își întărească statutul de moștenitor incontestabil al dinastiei fondate de bunicul său Kim Ir-Sen.

Mii de delegați au adoptat duminică o moțiunea propusă de Kim Jong-Un privind necesitatea progreselor economice cuplate cu dezvoltarea unei "forțe nucleare de autoapărare".

Marți, masele de oameni au defilat fluturând flori din hârtie roșie, baloane de diverse culori și drapele ale partidului, scandând în același la timp la unison "Mansei!" ("Trăiască!").

În piață, o mulțime statică ridica diferite placarde colorate formând împreună sloganuri gigant precum "Partidul Liderului", "Partidul lui Kim Jong-Un" sau "Solidaritate".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 El este masonul crescut la sân de servicii, pe cale să-l îngroape pe Coldea...

2 Generalul rus Vadim Șamarin, adjunctul lui Gherasimov, a fost reținut

3 „Regele este prea plictisitor în pat”

4 O avea chiloți pe ea?

5 SF curat...