Delegația Comisiei de la Veneția, desconsiderată la Varșovia

O delegație a Comisiei de la Veneția, organ al Consiliului Europei care urmărește respectarea statului de drept, a fost primită luni cu dispreț de către conservatorii aflați la putere la Varșovia, comentează AFP.

O misiune a Comisiei de la Veneția a început luni o vizită de două zile în Polonia pentru a evalua evoluția gravei crize în jurul Tribunalului Constituțional, sursă de preocupări și pentru Comisia Europeană și Washington.

"Această vizită este mai degrabă turistică", a estimat luni Ryszard Terlecki, șeful grupului parlamentar al conservatorilor din partidul Drept și Justiție (PiS), minimalizând interesul acestui turneu care are loc în ajunul unei dezbateri și a unui vot în Parlamentul European asupra situației democrației în Polonia.

Duminică, șeful PiS, Jaroslaw Kaczynski, care — deși nu ocupă nicio funcție în instituțiile statului — este considerat inspiratorul reformelor conservatoare în Polonia, a declarat că vizita Comisiei este "fără importanță".

El a acuzat această instituție de "lipsă de obiectivitate și de ignorare totală a legislației poloneze".

La sfârșitul lunii iulie, în numele protejării statului de drept în Polonia, Bruxelles-ul a dat termen trei luni Varșoviei pentru a revizui funcționarea Tribunalului său constituțional, țintă a conservatorilor de la sosirea lor la putere. Aceștia din urmă consideră această instituție fief al opoziției care riscă să le frâneze reformele. Potrivit opoziției, ei caută să "paralizeze" Tribunalul.

Bruxelles-ul a adresat Poloniei o serie de "recomandări asupra statului de drept", între care și cea de a face publice și a pune în aplicare sentințele date de Tribunalul Constituțional, în special cea în care sunt considerate contrare Constituției modificările privind numirea judecătorilor pe care guvernul încearcă să le impună acestei jurisdicții.

Varșovia contestă legitimitatea Comisiei Europene în acest dosar.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic