Delegația Comisiei de la Veneția, desconsiderată la Varșovia

Delegația Comisiei de la Veneția, desconsiderată la Varșovia

O delegație a Comisiei de la Veneția, organ al Consiliului Europei care urmărește respectarea statului de drept, a fost primită luni cu dispreț de către conservatorii aflați la putere la Varșovia, comentează AFP.

O misiune a Comisiei de la Veneția a început luni o vizită de două zile în Polonia pentru a evalua evoluția gravei crize în jurul Tribunalului Constituțional, sursă de preocupări și pentru Comisia Europeană și Washington.

"Această vizită este mai degrabă turistică", a estimat luni Ryszard Terlecki, șeful grupului parlamentar al conservatorilor din partidul Drept și Justiție (PiS), minimalizând interesul acestui turneu care are loc în ajunul unei dezbateri și a unui vot în Parlamentul European asupra situației democrației în Polonia.

Duminică, șeful PiS, Jaroslaw Kaczynski, care — deși nu ocupă nicio funcție în instituțiile statului — este considerat inspiratorul reformelor conservatoare în Polonia, a declarat că vizita Comisiei este "fără importanță".

El a acuzat această instituție de "lipsă de obiectivitate și de ignorare totală a legislației poloneze".

La sfârșitul lunii iulie, în numele protejării statului de drept în Polonia, Bruxelles-ul a dat termen trei luni Varșoviei pentru a revizui funcționarea Tribunalului său constituțional, țintă a conservatorilor de la sosirea lor la putere. Aceștia din urmă consideră această instituție fief al opoziției care riscă să le frâneze reformele. Potrivit opoziției, ei caută să "paralizeze" Tribunalul.

Bruxelles-ul a adresat Poloniei o serie de "recomandări asupra statului de drept", între care și cea de a face publice și a pune în aplicare sentințele date de Tribunalul Constituțional, în special cea în care sunt considerate contrare Constituției modificările privind numirea judecătorilor pe care guvernul încearcă să le impună acestei jurisdicții.

Varșovia contestă legitimitatea Comisiei Europene în acest dosar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...