Delicios și foarte sănătos. Beneficiile uimitoare ale sucului de portocale

Delicios și foarte sănătos. Beneficiile uimitoare ale sucului de portocale

Sucul de portocale, obținut prin stoarcerea fructului, se consumă la micul dejun în multe gospodării. Este o sursă concentrată de vitamina C, acid folic și potasiu, relatează Health.

Sucul de portocale este bogat în antioxidanți. Foto: Arhivă

Potrivit studiilor, s ucul de portocale poate fi benefic pentru sănătatea inimii, sănătatea cognitivă și imunitate. De asemenea, poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.

Totuși, nu orice suc de portocale este la fel. Unele sortimente conțin cantități minime de suc de portocale, dar au o grămadă de zahăr adăugat și alte ingrediente care pot face mai mult rău decât bine.

Iată tot ce trebuie să știți despre beneficiile pentru sănătate ale sucului de portocale .

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Bolile de inimă sunt responsabile de 1 din 5 decese în Statele Unite. Colesterolul ridicat, tensiunea arterială și fumatul sunt principalii factori de risc pentru această boală.

În cadrul unei revizuiri din anul 2022 a opt studii randomizate de control s-au analizat efectele consumului regulat de suc de portocale asupra colesterolului, glicemiei, trigliceridelor și a tensiunii arteriale la adulții supraponderali și obezi.

Oamenii de știință au observat că în cazul consumului de suc de portocale a existat o îmbunătățire a tensiunii arteriale și a colesterolului HDL, cunoscut sub numele de colesterol „bun". Alți factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv colesterolul total, colesterolul LDL, zahărul din sânge și proteina C reactivă (CRP), nu au suferit modificări.

Nu se cunoaște modul exact în care sucul de portocale îmbunătățește sănătatea inimii. Cu toate acestea, cercetătorii consideră că hesperidina, un flavonoid prezent în mod natural în sucul de portocale, ar putea fi responsabilă pentru faptul că băutura are capacitatea de a reduce tensiunea arterială.

Bogat în antioxidanți

Sucul de portocale proaspăt stors și pasteurizat este bogat în antioxidanți , în special în carotenoide, flavonoide și vitamina C.

Antioxidanții sunt substanțe care neutralizează radicalii liberi, împiedicându-i să provoace deteriorarea celulelor.

Poate stimula sănătatea cognitivă

Sănătatea cognitivă, capacitatea de a gândi limpede, de a învăța și de rememora, este importantă pentru o îmbătrânire sănătoasă.

Conform unui studiu observațional important, un consum mai mare de alimente bogate în flavonoide, în special de citrice, precum sucul de portocale, a fost asociat cu o scădere a șanselor de declin cognitiv.

De asemenea, în cadrul unui studiu de control randomizat s-a constatat că 240 de mililitri de suc de portocale bogat în flavonoide a îmbunătățit funcția cognitivă și vigilența mai mult decât o băutură placebo cu aceeași valoare calorică.

Sistemul imunitar

Sistemul imunitar este foarte important, fiindcă ne oferă protecție împotriva virușilor și a bolilor.

Un pahar de suc de portocale asigură doza zilnică de vitamina C de care aveți nevoie. Acesta asigură, de asemenea, și o cantitate bună de acid folic. Ambii nutrienți sunt cunoscuți pentru că susțin sănătatea multor celule imunitare diferite.

Conform studiilor, deficitul de vitamina C este asociat cu un risc crescut de infecții. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua efectul direct al sucului de portocale asupra sistemului imunitar.

Pietrele la rinichi

Calculii renali sunt pietre formate din săruri minerale care se acumulează în rinichi, organ care filtrează sângele. Pietrele la rinichi pot avea dimensiuni diferite.

Sucul de portocale poate crește nivelul de citrați, dar și al pH-ului, ceea ce poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Este esențial, însă, să alegeți sucuri de portocale fără adaos de zahăr, deoarece excesul de zahăr din acestea poate crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate ale sucului de portocale este recomandat să alegeți un suc de portocale fără adaos de zaharuri sau vă puteți prepara propria băutură.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?