Demiterea lui Daea, luată în considerare și de un greu al PSD: La rotativă va fi unul din oamenii puși în discuție

Demiterea lui Daea, luată în considerare și de un greu al PSD: La rotativă va fi unul din oamenii puși în discuție

Dragoș Benea, vicepreședinte al PSD și unul dintre liderii influenți din zona Moldovei, consideră că Petre Daea ar putea fi lăsat fără funcție, dat fiind că nu se mai bucură de „o favorabilitate” la fel de mare ca în perioada Guvernului Dăncilă.

Petre Daea are zilele numărate FOTO Mediafax

Discuţii privind ministeriatul domnului Daea, în PSD există. Sunt dezbateri vii. E adevărat că ultimul cuvânt este la preşedintele Ciolacu, dar domnul Daea, dacă vreţi, nu mai traversează aceeaşi perioadă de favorabilitate pe care o avea în timpul când era ministru în Guvernul Dăncilă”, a spus eurodeputatul, potrivit News.ro. Benea controlează filiala PSD Bacău și e unul din cei mai influenți lideri din Moldova.

Europarlamentarul a amintit faptul că dacă în trecut fermierii voiau să vorbească cu Daea și solicitau venirea acestuia în teritoriu, acum situația s-a schimbat.

De altfel, Petre Daea este printre social-democrații care simt că li se clatină scaunul, dat fiind gestionarea situației privind cerealele ucrainene, unde ministrul nu s-a luptat pentru obținerea de fonduri mai multe. Miercuri ar urma să aibă o discuție cu omologul ucrainen exact pe tema cerealelor care nu doar tranzitează România, ci ajung și pe piață.

Rotativa guvernamentală, amânată cu o lună

Tot Dragoș Benea a transmis, în intervenția de la Prima News, că rotativa guvernamentală va avea loc odată cu rectificarea bugetară, deci după data de 1 iulie. Eurodeputatul a confirmat că ar fi exact în perioada vacanței parlamentare. Prin urmare, parlamentarii ar urma să fie chemați de acasă.

PSD și PNL se pregătesc de schimbarea premierilor, însă în spatele ușilor închise situația între cele două partide e tensionată din motive legate de colaborare politică și de agende publice diferite.

Partidele Coaliției vor să continue în această formulă și de la finalul lunii mai, când e programată schimbarea de premieri, însă în interiorul Puterii sunt tensiuni pronunțate în special între social-democrați și liberali.

În primul rând, liberalii sunt nemulțumiți de faptul că PSD, prin ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a ridicat problema unei „găuri bugetare“, iar acum Guvernul trebuie să strângă cureaua. Apoi, declarațiile unui ministru susținut de PNL, Marcel Boloș, au fost scoase din context, iar PSD a pus tunurile pe liberali că ar vrea să facă economie la buget prin reduceri de salarii și concedieri, un demers despre care nu a fost vorba nici măcar un moment. Inclusiv în PSD sunt bâlbe în ceea ce privește așa-zisa „gaură bugetară“. Inițial, Câciu a vorbit de 20 de miliarde de lei. Apoi, în intervențiile sale publice, ministrul a avansat suma de 4,7 miliarde de lei, care nu reprezintă o gaură bugetară, ci o încetinire a colectării. Până la urmă, PSD a reevaluat total situația. Cifra de 4,7 miliarde a fost preluată acum în discursul public de toți comunicatorii PSD.

Buget supraestimat la capitolul venituri

Un fost ministru PNL al Finanțelor a precizat pentru „Adevărul“, sub condiția anonimatului, că dacă Guvernul va face toate investițiile preconizate anul acesta (ceea nu pare să se întâmple dat fiind ritmul) și nu sunt luate măsuri de eficientizare în administrația publică, la final de an „gaura bugetară“ va fi de circa 30 de miliarde de lei. Depinde însă și de modul cum vor fi colectate taxele de ANAF și de cei de la Vamă. „Câciu a supraestimat veniturile de la început și nici nu a ținut cont de toate cheltuielile“, susține sursa citată.

De asemenea, tot social-democrații au încercat săptămâna trecută trecerea rapidă a unor proiecte, fie controversate, fie cu impact bugetar. PSD a vrut să rezolve situația lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ , prin care erau stabilite maximum două mandate a câte cinci ani, fără a se ține cont de cel în curs. Liberalii s-au abținut la votul din Cameră, iar proiectul a picat. Senatul va avea ultimul cuvânt. Deși nu era în plan, Coaliția a trecut și un proiect de lege prin care polițiștilor li se va deconta chiria cu până la 50% din salariul lunar (nu cel de bază, cel cu sporuri). Legea merge la promulgare.

La rândul lor, social-democrații susțin că PNL nu face niciun efort în oprirea unor foști lideri din atacarea colegilor din Coaliție. Iar ultimul caz este atacul lansat de Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanțelor, la adresa lui Adrian Câciu, actual titular al portofoliului, săptămâna trecută. „De-abia aștept viitorul ministru al PNL la «Ora Guvernului», pentru a beneficia de același tratament din partea noastră“, le-a transmis liderul deputaților PSD, Alfred Simonis , celor din PNL.

Precizarea venea după ce Dan Vîlceanu i-a reproșat ministrului că inventează noi găuri bugetare, cum făcuse și Liviu Dragnea în 2017, după guvernarea tehnocrată. De asemenea, îi transmisese lui Câciu faptul că a dus deficitul de la 4,7% la 6,7% la finalul anului 2021.

Negocierile cu mandat, la jumătatea lunii mai

Potrivit informațiilor „Adevărul“, stabilirea portofoliilor va avea loc după 12 mai, când și PNL va avea mandat ce poate negocia și ce nu, în urma unei decizii a Biroului Politic Național. Pentru moment, din ministerele care ar trebui prinse în rocadă, schimbul între Justiție (acum PNL) și Finanțe (acum PSD) e nenegociabil, liberalii dorind funcția lui Câciu. Pentru celelalte există o „flexibilitate“. Liberalii vor trebui să decidă dacă schimbă garda cu „grei“ ai formațiunii sau continuă cu tehnocrați, cum e cazul acum la câteva ministere – Externe (Aurescu), Educație (Deca), Proiecte Europene (Boloș).

De partea cealaltă, la PSD, e mai multă vânzoleală. Surse din partid susțin că formațiunea înclină să nu-l mai țină pe Marius Budăi la Muncă, dar nici pe Florin Spătaru la Economie. Semne de întrebare sunt și în ceea ce privește menținerea lui Petre Daea

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...