Democrația MOARE sub ochii noștri, oameni buni! Codurile, modificate cu DEDICAȚIE pentru a-l AJUTA pe Dragnea!

Democrația MOARE sub ochii noștri, oameni buni! Codurile, modificate cu DEDICAȚIE pentru a-l AJUTA pe Dragnea!

Democrația MOARE sub ochii noștri, oameni buni! Codurile, modificate cu DEDICAȚIE pentru a-l AJUTA pe Dragnea! Proiectul de OUG pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală realizate de Ministerul Justiției și trimise spre avizare conține cel puțin o prevedere care l-ar ajuta pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive, aflate în faza apelului la Înalta Curte după condamnarea de 3 ani și jumătate la dosarul pe fond, dezvăluie  G4Media.ro .

Prevederea care îl ajută pe Dragnea e legată de modificarea articolului 155 din Codul Penal, alineatul 3, privind întreruperea cursului prescripției penale. Proiectul de OUG arată că ”Prescripția înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripție prevăzut în art. 154 este depășit cu încă jumătate”. Codul Penal în vigoare arată că răspunderea penală e înlăturată dacă termenul de prescripție e depășit cu încă o dată.

Potrivit rechizitoriului din dosarul angajărilor fictive, liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de ”instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 25 din vechiul Cod penal rap. la art.13 indice 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 din vechiul Cod penal”.

Dragnea este acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman, ar fi dat ordin subalternilor ca două secretare de la PSD să fie angajate la Protecția Copilului și să ia salariu, deși nu se duceau la serviciu, ci munceau pentru PSD. E vorba de ”plata drepturilor salariale în cuantum total de 91.362 lei (59.057 lei pentru Botorogeanu Adriana în perioada 07.07.2006 – 18.12.2012, respectiv 32.305 lei pentru Stoica Anisa Niculina în perioada 07.07.2006 – 06.12.2010)”, potrivit rechizitoriului.

Această infracțiune de instigare la abuz în serviciu este pedepsită astfel:

Potrivit vechiului Cod penal, unde legea specială 78/2000 are prioritate: cu închisoare până la 15 ani ceea ce înseamnă că termenul de prescripție generală este de 10 ani, iar cel de prescripție specială de 15 ani.

Potrivit noului Cod penal (intrat în vigoare la 1 februarie 2014): cu închisoare până la 7 ani, majorat cu o treime, adică 9 ani și 4 luni ceea ce înseamnă că termenul de prescripție generală este de 8 ani, iar cel de prescripție specială de 16 ani.

Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro , lui Liviu Dragnea i se va aplica cel mai probabil noul cod penal modificat, potrivit principiului legii penale celei mai favorabile.

Aceasta înseamnă că termenul de prescripție este de 16 ani pe reglementările actuale. Însă OUG pregătită de Tudorel Toader modifică calculul prescripției. Nu va mai fi 8 ani + încă o dată, adică 8 ani = 16 ani, ci va fi 8 ani + jumătate, adică 4 ani = 12 ani.

Dacă Instanța consideră că termenul de prescripție curge din iulie 2006, data primirii primului salariu ilegal de secretarele PSD angajate la Protecția copilului Teleorman, la presupusa instigare a lui Liviu Dragnea, atunci termenele de prescripție specială vor fi:

– pe actuala lege: 8 ani + 8 ani = 16 ani, deci iulie 2022

– dacă intră în vigoare OUG pregătită de Tudorel Toader: 8 ani + 4 ani = 12, deci iulie 2018.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”