Democraţii şi-au desemnat ''procurorii'' în procesul de impeachment împotriva preşedintelui Trump

Democraţii şi-au desemnat ''procurorii'' în procesul de impeachment împotriva preşedintelui Trump

Congresmanul democrat Adam Schiff a fost desemnat şef al echipei de procurori pentru procesul politic de impeachment împotriva preşedintelui republican Donald Trump, care se va desfăşura în Senat, a anunţat miercuri preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, informează AFP.

Adam Schiff, fost procuror federal în California, a condus ancheta parlamentară din Camera Reprezentanţilor, care în final a reţinut două capete de acuzare împotriva preşedintelui Trump în cadrul procedurii de impeachment (punere sub acuzare şi destituire), respectiv abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului în scandalul legat de presiunile pe care liderul de la Casa Albă le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, acesta din urmă fiind cel mai probabil contracandidat al său la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Printre ceilalţi şase procurori desemnaţi pentru procesul politic asupra căruia Senatul va avea ultimul cuvânt se numără Ralph Nadler, care a scris actul de acuzare, şi Zoe Lofgren, care a participat la procedurile de impeachment împotriva preşedinţilor Richard Nixon şi Bill Clinton. Procurorii mai trebuie să fie validaţi formal tot miercuri într-un vot în Camera Reprezentanţilor.

Procesul politic în Senat urmează să înceapă marţi, dar cu numai 47 de voturi din 100 democraţii au slabe şanse să obţină destituirea preşedintelui Trump.

Numirea procurorilor în acest proces politic ''nu schimbă nimic'', a reacţionat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Stephanie Grisham. ''Preşedintele Trump nu a făcut nimic greşit. El aşteaptă în Senat un proces corect, pe care preşedinta (Camerei Reprezentanţilor) Pelosi şi democraţii i l-au refuzat, şi să fie complet exonerat'', a adăugat purtătoarea de cuvânt, citată de Reuters.

În opinia democraţilor, Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, iar acuzaţia de ''obstrucţionare a Congresului'' ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru compania ucraineană din sectorul gazelor Burisma. Această societate a fost la acea vreme ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden, pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump crede că motivul real al acestei cereri a fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden şi i-a sugerat într-o convorbire telefonică actualului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să acţioneze în privinţa acelei anchete.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”