Demonstrații înăbușite de poliție în Rusia. Oamenii continuă să iasă în stradă în Bașchiria. Kremlinul spune că protestele nu există VIDEO

Demonstrații înăbușite de poliție în Rusia. Oamenii continuă să iasă în stradă în Bașchiria. Kremlinul spune că protestele nu există VIDEO

Protestele se răspândesc în Rusia rurală în sprijinul unui activist închis, ceea ce ridică probleme pentru Vladimir Putin cu două luni înainte de alegeri, potrivit Politico.

Poliția a arestat 10 persoane la ultimul protest din Bașkiria FOTO Captură X

Peste 1.500 de manifestanți au demonstrat centrul capitalei regionale Ufa din Rusia rurală, exprimându-și solidaritatea față de Fail Alsînov, un activist indigen condamnat la patru ani de închisoare în această săptămână.

Mulțimea, care a scandat și a dansat în Piața Salawat Yulayev din centrul Ufei, capitala Republicii Bașkiria (Bașkortostan) din Rusia, a cerut eliberarea lui Alsînov, ignorând avertismentele poliției împotriva participării la demonstrația neautorizată.

Un protestatar a declarat: „Fiecare își poate exprima opinia. Suntem sub un regim fascist?

Poliția a dispersat mulțimea după trei ore și a reținut cel puțin 10 persoane în mijlocul strigătelor de „Rușine!” din partea mulțimii.

SOTAvision și Verstka, două agenții de știri ruse independente, au raportat cifre de participare similare pentru demonstrație.

Demonstrația de vineri a fost urmată de un protest similar miercuri, în fața tribunalului din Baymak, unde Alsînov a fost condamnat.

Manifestațiile vin la două luni înainte de alegerile ruse, iar Politico arată că ar putea pune probleme președintelui Putin care candidează pentru un nou mandat.

Alsînov, în vârstă de 37 de ani, a devenit cunoscut în urma campaniei pe care a făcut-o din 2020 împotriva exploatării minerale a calcarului în Kushtau, considerat un loc sacru pentru localnici.

Condamnarea sa de miercuri a avut la bază un discurs din 2023, în care Alsînov s-a plâns că, în timp ce bașkirii luptă pentru armata rusă în Ucraina, pământurile lor din Bașkiria sunt confiscate. A folosit termenul „kara halyk”, care în bașkiră înseamnă „oameni obișnuiți”, dar se traduce și ca „oameni negri”.

Guvernatorul Radiy Khabirov, a spus că termenul este o insultă adusă muncitorilor din Caucaz și Asia Centrală, a inițiat procese legale împotriva lui Alsînov. Activiștii locali spun însă că sunt de fapt represalii pentru activitatea lui Alsînov.

Condamnarea activistului a declanșat proteste în Baymak miercuri, forțele de securitate folosind gaze lacrimogene și bastoane împotriva manifestanților. Au fost făcute 17 arestări, conform agenției de știri de stat ruse RIA.

Joi, Khabirov a acuzat organizatorii protestelor din Bașkiria de „trădare” și „extremism”, susținând că aceștia pledau pentru separarea acestei provincii de Rusia.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a minimalizat evenimentele vineri, declarând: „Nu există revolte și proteste în masă.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?