Departamentul de Stat american: România rămâne în categoria a doua de monitorizare a traficului de persoane

Departamentul de Stat american: România rămâne în categoria a doua de monitorizare a traficului de persoane

România nu satisface în întregime standardele minime de eliminare a traficului de persoane, deşi face eforturi semnificative în acest sens, arată a 20-a ediţie a raportului anual al Departamentului de Stat american privind traficul internaţional de fiinţe umane. Conform documentului publicat luna aceasta la Washington, ţara noastră se află în continuare în categoria a doua de monitorizare pentru al doilea an consecutiv.

Guvernul de la Bucureşti nu a dat dovadă de mai multă insistenţă în combaterea fenomenului infracţional respectiv decât în perioada acoperită de raportul precedent. Autorităţile române au anchetat, inculpat şi condamnat mai puţini traficanţi, iar presupusele acte de complicitate la trafic au continuat nepedepsite, în special în cazul oficialilor care exploatează minori aflaţi în centre de îngrijire sau de plasament.

Eforturile la nivel naţional s-au concretizat în identificarea unui număr semnificativ mai mare de victime ale traficului, în participarea României la un număr dublu de anchete internaţionale şi în derularea mai multor campanii de conştientizare privind fenomenul, constată Departamentul de Stat al SUA.

În schimb, autorităţile nu au verificat indiciile de trafic şi nu au identificat victime în rândul categoriilor vulnerabile, cum ar fi azilanţii, persoanele care practică sexul comercial sau copiii din instituţiile de stat. Serviciile pentru victimele traficului de copii sunt în continuare necorespunzătoare, iar finanţarea asistenţei şi serviciilor de protecţie este tot insuficientă; majoritatea victimelor nu bneficiază de serviciile respective şi sunt expuse la noi traume şi la pericolul de a fi traficate din nou.

Printre recomandările prioritare făcute de Washington Bucureştiului se numără anchetarea şi urmărirea penală fermă a cazurilor conform legislaţiei privind traficul de persoane şi pedepsirea traficanţilor condamnaţi, inclusiv a oficialilor complici cu aceştia, prin pedepse mari cu închisoarea; identificarea proactivă a victimelor potenţiale, în special în rândul populaţiilor vulnerabile, prin instruirea mai bună a poliţiştilor şi a inspectorilor de muncă privind recunoaşterea indiciilor de exploatare; creşterea semnificativă a resurselor pentru serviciile acordate copiilor şi a calităţii acestor servicii, inclusiv prin instruirea unor agenţi locali de protecţie a copiilor, care să lucreze cu victimele şi să se asigure că acestea beneficiază de resursele necesare, cum ar fi cele financiare.

SUA mai recomandă României şi modificarea legislaţiei pentru a permite finanţarea organizaţiilor neguvernamentale care oferă servicii victimelor, precum şi dezvoltarea şi implementarea unui mecanism oficial pentru administrarea fondurilor.

Oficialii români implicaţi în procedurile judiciare, în special judecătorii, au nevoie de o pregătire mai bună privind lucrul în cazurile de trafic şi cu victimele acestora, sensibilitatea la problemele de trafic de persoane şi înţelegerea tuturor formelor de trafic.

Sunt necesari mai mulţi poliţişti pentru anchetarea infracţiunilor de trafic de persoane şi anchetatori financiari specializaţi în domeniul respectiv.

Victimele traficului sunt bărbaţi, femei şi copii care muncesc în agricultură, construcţii, hoteluri, producţie şi servicii casnice; cei obligaţi să cerşească sau să fure în România sau în alte ţări europene; femei şi copii exploataţi sexual; femei ademenite cu promisiuni false de căsătorie în Occident, iar ulterior obligate să se prostitueze. Peste 50% din victime sunt minore.

Există indicii potrivit cărora traficanţii care acţionează în România şi Republica Moldova exploatează în Europa femei şi fete din ambele ţări.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”