Departamentul de Stat aprobă o posibilă vânzare de 2,53 miliarde de dolari a tancurilor M1A2 Abrams către România

Departamentul de Stat aprobă o posibilă vânzare de 2,53 miliarde de dolari a tancurilor M1A2 Abrams către România

Agenția de Cooperare în Securitate pentru Apărare a arătat într-o declarație că un posibil acord ar promova politica externă a SUA, precum și obiectivele de securitate națională.

Tanc Abrams. Foto: Getty Images

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a 54 de tancuri și echipamente M1A2 Abrams către România pentru 2,53 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat al Agenției de Cooperare pentru Securitate a Apărării (DSCA) a Departamentului american de Apărare.

După cum se menționează în declarație, notificarea a fost transmisă joi Congresului SUA. Din document rezultă că posibila vânzare a tancurilor americane către București „va întări capacitățile României de a răspunde amenințărilor actuale și viitoare”. În același timp, Pentagonul susține că vânzarea de tancuri „nu va schimba echilibrul de putere în regiune”.

Declarația DSCA a menționat că un potențial acord ar promova politica externă a SUA și obiectivele de securitate națională și ar „întări securitatea aliatului [Statelor Unite] NATO, o forță importantă pentru menținerea stabilității politice și economice în Europa”.

În aprilie, Ministerul Apărării Naționale din România a solicitat aprobarea preliminară din partea parlamentului pentru achiziționarea a 54 de tancuri americane Abrams modernizate. După cum a menționat departamentul de apărare al țării, condițiile pentru implementarea programelor de echipare a armatei au apărut datorită creșterii bugetului Ministerului Apărării începând cu 2023 la 2,5% din PIB.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat